RU  UA  EN

Неділя, 28 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 квітня

Всі новини

Візит Блінкена в Пекін і питання України: до чого домовились на переговорах

Зустріч державного секретаря Сполучених Штатів Ентоні Блінкена з лідером Китаю Сі Цзіньпіном завершилась певними домовленостями. Сторони підняли питання про регіональні та глобальні виклики, зокрема й про війну Росії проти України.

Про це інформують державне ЗМІ Китаю CGTN та агенція Reuters.

Читайте також: Вперше в історії: Китай визнав агресію Росії проти України

За словами Сі Цзіньпіна, головний китайський дипломат Ван І та голова Міністерства закордонних справ Цінь Ган охарактеризували переговори з представником США відвертими й глибокими.

Зокрема, дійшли згоди щодо дотримання спільних домовленостей, яких було досягнуто з американським президентом на Балі.

"Обидві сторони також досягли прогресу й домовилися з деяких конкретних питань. Я сподіваюся, що секретар Блінкен завдяки цьому візиту зможе зробити позитивний внесок у стабілізацію китайсько-американських відносин", - наголосив Сі.

Блінкен своєю чергою заявив, що обидві держави "мають зобов'язання та відповідальність" управляти відносинами і США зобов'язуються це виконувати.

Під час пресконференції держсекретар наголосив, що Штати усвідомлюють виклики, які створює Китай. Він зауважив, що приїхав у Пекін для зміцнення каналів зв'язку на високому рівні, щоб зробити більш ясними позиції, наміри, а також сфери розбіжностей. Окрім того, прибув, щоб дослідити сфери, де Америка та КНР могли б співпрацювати, якщо співпадають інтереси зі "спільними транснаціональними проблемами".

"І ми все це зробили. Тут, у Пекіні, я мав важливу розмову з президентом Сі Цзіньпіном. І я мав відверті, змістовні та конструктивні дискусії зі своїми колегами Ван І та Цінь Ганом. Під час цих зустрічей у нас була активна розмова про регіональні та глобальні виклики, зокрема й загарбницьку війну Росії проти України", - уточнив він.

Блінкен також зазначив, що КНР запевнив у тому, що не займається наданням летальної зброї Росії для використання в Україні і не планує це робити у майбутньому.

Ще сторони підняли тему двосторонніх відносин, хоч і "є багато питань, щодо яких у США та КНР категорично різні погляди", сказав представник США.

Як зауважили у пресслужбі МЗС Китаю, Сполучені Штати не мають намірів щодо нової холодної війни, не прагнуть зміни системи Китаю, а альянси не спрямовані проти КНР.

Нагадаємо, глава Державного департаменту США Ентоні Блінкен відвідав Пекін з дводенним візитом, що стало першим візитом американського дипломата до Китаю майже за п'ять років.

  • Вас може зацікавити:

Китай готується до розпаду РФ? Влада опублікувала карту з "віджатою" росіянами територіями

Зеленському треба бути обережним: як Китай поглинає Росію

Переговори можливі вже влітку: як Макрон за допомогою Китаю хоче "помирити" Україну та Росію