RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Декларації чиновників будуть закритими ще рік: хто провалив голосування і про що йдеться в петиції Зеленському

Українці зареєстрували електронну петицію до президента України Володимира Зеленського, від якого вимагають накласти вето на прийнятий законопроєкт щодо закритих декларацій чиновників та повернути його до ВРУ з вимогою відкрити реєстр майнових прав.

Про це йдеться у зверненні до глави держави.

Читайте: Порушила закон про декларування: суд визнав винною депутата Верховної Ради

Наголошується, що у вівторок, 5 вересня, нардепи ухвалили у другому читанні законопроєкт №9534, яким мав відновити декларування чиновників, проте інформація про статки влади залишається закритою ще рік, через що громадяни позбавлені інструменту контролю за діями посадовців під час війни.

"Таким кроком народні депутати пішли проти заяв Європейського Союзу, послів G7 та депутатів Європарламенту", - йдеться у зверненні до глави держави, у якому наголошується, що приховувати від українців декларації — це покривати тотальну корупцію у країні, оскільки кількість випадків з корупцією, де фігурують народні депутати та представники виконавчої влади, разюча.

Автор звернення закликав президента повернути до Верховної Ради проєкт закону з вимогою негайно забезпечити публічний доступ до реєстру декларацій без очікування річного терміну.

У свою чергу народний депутат від "Голосу" Ярослав Железняк здивувався, що петиція набрала необхідну кількість "підписів" усього за дві години.

"Оце ви звірі", - висловив захоплення обранець впертістю українців, які з такою кількістю запитів спромоглися декілька разів покласти сервер Офісу президента.

У той же час він зауважив, що не дуже вірить в петиції, але вірить в суспільний тиск. "В комбінації з міжнародними партнерами завжди працює. Завжди", - запевнив він.

Рух "Чесно" проаналізував, хто з депутатів не голосував за відкриття реєстру декларацій. Скажімо, владна фракція "Слуга народу" дала лише 50% голосів.

Показово, зазначають у громадському русі, що 37 нардепів "Слуги народу" (16%) на чолі з головою фракції Давидом Арахамією просто витягли картки і начебто були "відсутні" під час голосування за ключову правку, а ще 55 "слуг" (23%) мали картку в слоті, але просто "не голосували".

З огляду на те, що правку голови Комітету з питань антикорупційної політики Анастасії Радіної ("СН") під номером №371 не підтримали, то чинна редакція законопроєкту передбачає подачу декларації до НАЗК, але оприлюднити її зможуть лише тоді, коли цього забажає сам нардеп.

Після голосування Давид Арахамія закликав колег дозволяти оприлюднювати свої декларації і сам пообіцяв це зробити.

Нардепи Дмитро Микиша та Микола Тищенко голосували "проти" відкриття реєстру декларацій. Крім того, за відкриття реєстру декларацій не голосувала значна кількість нардепів з різних фракцій та груп, які неодноразово фігурували з антикорупційних розслідуваннях - це, як зазначають у "Чесно" Ярослав Дубневич, Вадим Столар, Дмитро Ісаєнко, Олександр Дубінський, Олександр Юрченко, Юрій Камельчук, Маргарита Шол, Сергій Кузьміних, Михайло Волинець та ін.

Група ПЗЖМ на чолі з Юрієм Бойком та Нестором Шуфричем під час голосування за цю правку "не голосувала". Також представники екс-ОПЗЖ, а саме Сергій Льовочкін та Григорій Суркіс, не голосували за поправку про публічне відкриття реєстру декларацій.

Загалом, як повідомили у "Чесно", 44 народних депутатів (11% від загального складу парламенту) "випарувались" та не підтримали законопроєкт про відновлення декларування в умовах воєнного стану у другому читанні.

Найбільший відсоток нардепів, які "зникли" під час голосування за відновлення декларування в цілому, у групі "Відновлення України" (41%), фракції "Батьківщина" (27%) та групі "За майбутнє" (24%). Утім група ПЗЖМ, яка саботувала декларування для ОП, проголосувала в цілому одноголосно "за". Крім того, майже одноголосно також проголосувала група "Довіра".

Нагадаємо, що у лютому президент України Володимир Зеленський відповів на петицію з вимогою відновити електронне декларування доходів державних службовців, яке було скасовано у березні 2022 року.

  • Вас може зацікавити:

Вкрали з бюджету понад 1 млрд гривень: колишнім топ-чиновникам Міноборони оголосили підозру

"Це не сталінізм": Зеленський запропонував прирівняти корупцію до держзради на час воєнного стану

"Заробляв" на гуманітарці: НАБУ викрило схему заступника міністра