RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Може нести до 1,5 тонн озброєння: що відомо про французький дрон Aarok, який вироблятимуть в Україні

Наприкінці вересня у Києві міністр оборони Франції Себастьян Лекорню та військовий радник компанії Turgis & Gaillard Жан-Франсуа Ферле підписали з компанією "Антонов" угоду спільне виробництво безпілотного літального апарату Aarok на базі безпілотника класу MALE.

Про це інформує Defense Еxpress.

Читайте: Франція передасть Україні "зброю перемоги": що відомо про ракети SCALP

Про саму угоду лише відомо, що безпілотник, який вироблятиметься в Україні, буде призначений виключно для ЗСУ й, за попередніми планами, він має злетіти в вже у наступному році.

Разом з тим, Києву та Парижу ще треба буде узгодити низку дій "на промисловому та експлуатаційному рівні" для старту виробництва дрона, тобто визначити, де саме буде складатися дрон, і яке обладнання ця техніка отримає.

Як стало відомо, для України вироблятиметься менша та дешевша версія БПЛА, яка, скоріше за все, матиме скромніші характеристики, які поки що невідомі.

Розробку цього безпілотника французька оборонна компанія тримала у таємниці три роки, а інформація про нього вперше з’явилася напередодні Паризького авіасалону у червні.

Безпілотник Aarok з розмахом крил у 21,9 м може виконувати як розвідку, так і ударні місії. Як варіант, БПЛА може бути оснащений станціями Wescam MX-25 або ж Euroflir 610, а також нести інше різноманітне обладнання на кшталт системи радіотехнічної розвідки.

З основного озброєння для цього БПЛА називають високоточний гібрид бомби та ракети "повітря-земля" AASM Hammer виробництва французької компанії Safran, який може мати бойову частину від 125 до 1000 кг і дальність у 35 км.

Окремою перевагою свого безпілотника Aarok французи називають міцні стійки шасі, завдяки яким цей дрон може злітати з полів — тобто для його експлуатації не потрібна підготовлена інфраструктура.

Тактико-технічні характеристики БПЛА Aarok:

  • маса БПЛА — близько 5,5 тонни у максимальній конфігурації;
  • маса порожнього БПЛА — 2,5 тонни;
  • максимальна маса корисного навантаження (включно з паливом) — близько 3 тонн, з них до 1,5 тонни — озброєння;
  • час перебування у повітрі — від 24 годин;
  • силова установка — 1200-сильний турбогвинтовий двигун Pratt & Whitney Canada PT6 (розглядаються варіанти з двигунами Safran Ardiden 3 чи GE Aviation Catalyst);
  • швидкість польоту — приблизно 463 км/год.

Нагадаємо, що в Україні запустили в серійне виробництво власний БПЛА Sirko.

  • Вас може зацікавити:

50 надводних дронів і не лише: Німеччина передасть Україні ще більше зброї

Більше ППО і ударів по російських заводах: в Україні дали "рецепт", як вижити під час ворожих атак

Обіцяний Італією та Францією ЗРК SAMP/T вже в Україні – ЗМІ