RU  UA  EN

Середа, 2 жовтня
  • НБУ:USD 40.90
  • НБУ:EUR 45.25
НБУ:USD  40.90
Політика

Новини

2 жовтня

Всі новини

Угорщина проти відправки в Україну військових радників ЄС: заява Сіярто

Європейський Союз (ЄС) має намір відправити військових радників в Україну для допомоги у війні проти РФ. Угорщина категорично проти відповідної пропозиції.

Про це заявив голова Міністерства закордонних справ Угорщини Петер Сіярто.

Угорський урядовець зазначив, що Євросоюз у пропозиції про пролонгування мандата місії з навчання українських військовослужбовців EUMAM заявив про намір відправити в Україну своїх радників. За його словами, нібито військові радники ЄС будуть виконувати координаційні завдання не лише на території єврозони, а й в самій Україні.

"Це означатиме, що навчання більше не відбуватимуться лише на території Європейського Союзу, а військові радники ЄС, які беруть участь у навчаннях, будуть розміщені в Україні", - повідомив Сіярто.

Голова МЗС Угорщини наголосив, що його країна розцінює таку пропозицію як вкрай "небезпечну", адже загрожує посиленням ескалації війни та подальшим поширенням.

"Тому ми говоримо "ні" цій пропозиції, і ми вже вказали Службі зовнішніх справ Європейського Союзу в Брюсселі, що ми не в змозі підтримати її в такому вигляді. Ми попросили їх переробити цю пропозицію", - повідомив угорський міністр.

Нагадаємо, раніше в українському МЗС повідомили, що етнічні угорці захищають Україну зі зброєю в руках на фронті від російських загарбників та самовіддано підтримують країну в тилу.