RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Другий тур виборів президента: що не можна робити в кабінці, як голосувати

Другий тур виборів президента пройде в Україні 21 квітня. Цього року до списку виборців внесено понад 35,6 мільйонів громадян. Голосування буде проходити з 8:00 до 20:00 без перерви. Нагадаємо, в першому турі зі значним відривом переміг Володимир Зеленський.

"Апостроф" зібрав всю найбільш важливу інформацію, яку повинен знати кожен виборець, щоб проголосувати правильно.

Які документи потрібно брати з собою на дільницю

Брати участь в голосуванні можуть всі громадяни України, яким виповнилося 18 років.

Щоб проголосувати, потрібно взяти один з документів, який підтверджує громадянство України:

- паспорт (в тому числі закордонний, службовий або дипломатичний);

- тимчасове посвідчення громадянина України;

- посвідчення особи моряка;

- посвідчення члена екіпажу;

- посвідчення особи на повернення в Україну.

З'явитися треба на виборчу дільницю за місцем реєстрації (якщо раніше місце голосування не було змінено). Де розміщений виборчу дільницю, можна подивитися в запрошенні, яке зазвичай приходить приблизно за тиждень до дня голосування. Там вказано вашу адресу, час і місце голосування.

Якщо з яких-небудь причин ви не отримали запрошення, дізнатися інформацію про місце голосування, а також перевірити правильність написання своїх ініціалів, можна на сайті Держреєстру виборців.

Для цього потрібно увійти в особистий кабінет і перейти в розділ "Перевірка включення", далі - заповнити форму з внесенням особистих даних, після цього на вказаний вами e-mail прийде код доступу. Його потрібно ввести у відповідну графу на сайті, після чого ви зможете побачити всю необхідну інформацію.

Потрібно пам'ятати, що код дійсний тільки 15 хвилин, після закінчення цього часу процедуру доведеться повторити заново.

Як проголосувати після 20:00

На виборчу дільницю можна потрапити не пізніше 19:55. Але існує механізм, який дозволить проголосувати після 20:00, коли виборчі дільниці повинні бути закриті.

За словами глави ЦВК Тетяни Сліпачук, згідно зі статтею 75 закону "Про вибори президента України" голосування на дільницях буде проведено виключно з 8:00 до 20:00 і тому потрібно планувати день, щоб встигнути проголосувати.

Разом з тим, вона зазначила, що 21 квітня - це не тільки день повторного голосування за президента України. В цей день також будуть відзначатися одразу кілька релігійних свят.

"Якщо ви прийдете на ділянку вже перед самим закриттям, частиною 10 статті 76 вищезгаданого Закону визначено, що за 5 хвилин до 20 годин голова ДВК оголошує про закінчення голосування. Виборці, які на 20:00 прийшли в дільницю для голосування, мають право проголосувати і для цього один з членів комісії о 20 годині підходить до входу і запрошує всіх виборців, які ще не проголосували, зайти в приміщення і закриває двері", - пояснила Сліпачук.

Слід пам'ятати, що в такому разі виборець може перебувати в приміщенні для голосування протягом часу, необхідного тільки для отримання бюлетеня та голосування.

Як проголосувати без прописки

Є три способи, щоб визначити свою виборчу адресу:

- 1) узгодити його з центром обліку бездомних осіб, які створюються переважно громадськими і благодійними організаціями та функціонують у великих містах;

- 2) узгодити його з соціальною службою, в складі якої створено структурний підрозділ для ведення обліку бездомних осіб. Більш детальну інформацію можна дізнатися в департаментах соціального захисту обласних державних адміністрацій;

- 3) звернутися до органу ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання.

Якщо вас немає в списку виборців

Якщо ви прийшли на потрібну ділянку з паспортом, вистояли чергу, а вашого прізвища не виявилося в списку виборців, на жаль, проголосувати на виборах вам вже не вдасться.

Зверніть увагу, що можливі технічні помилки в ініціалах виборця. Тоді комісія приймає рішення на підставі місця реєстрації допустити громадянина до голосування.

Що робити в разі псування бюлетеня

У виборчому бюлетені для голосування виборець робить позначку "плюс" ("+") або будь-яку іншу в квадраті напроти прізвища кандидата, за якого він голосує. Однак, важливо пам'ятати, що оцінка не має бути малюнком.

Виборцям, перш за все, не варто робити експерименти з виборчими бюлетенями. Не потрібно ставити інших відміток у вигляді малюнків, написів, крім позначки навпроти обраного кандидата. Дуже часто такі написи можуть тлумачитися комісією як зіпсований бюлетень.

Не має принципового значення, поставили ви галочку або хрестик, головне - не залишати малюнки, написи або символіку.

Замалювати квадратик навпроти імені кандидата може також сприйматися, як малюнок. Особливо цим можуть скористатися заангажовані члени комісій. Тому краще не ризикувати.

Бувають випадки, коли виборець помилився і поставив позначку не за того кандидата. В такому випадку він має право звернутися до виборчої комісії, яка приймає рішення про надання йому нового бюлетеня для голосування. Саме тому друкується на 0,5% бюлетенів більше.

Якщо ви стали свідком порушень

Якщо ви стали свідком порушень виборчого процесу, про це потрібно повідомити членам дільничних комісій, а також поліції.

"У разі виявлення порушень на дільницях, необхідно звертатися до членів дільничних виборчих комісій, щоб вони могли зупинити протиправні дії. А також повідомити про це представникам правоохоронних органів, які чергують поблизу виборчих дільниць", - розповів "апостроф" глава Комітету виборців України Олексій Кошель .

Чого не можна робити на ділянці

- Не можна передавати свій виборчий бюлетень іншим особам. Також заборонено отримувати виборчий лист від кого-небудь, крім члена виборчої комісії;

- Заборонено виносити бюлетень за межі дільниці;

- Ставити позначку можна тільки навпаки одного кандидата, якщо в бюлетені будуть матися інші знаки, його можуть визнати недійсним;

- Не можна заходити в кабінку для голосування з іншою людиною виборчого віку (виняток лише для людей з обмеженими фізичними можливостями, за них це може зробити уповноважена особа).

Втім, взяти з собою дитину, якій не виповнилося 18 років, можна. Заборона також не поширюється на тварин.

- Не можна розмахувати своїм бюлетенем і показувати всім, за кого ви проголосували. Це можуть трактувати як порушення таємниці голосування;

- Заборонено фото- і відеофіксація результатів вибору. У кабінці для голосування не можна фотографувати ні себе, ні бюлетень;

- Заборонено приходити на дільницю з будь-якої символікою, яку можуть визнати агітацією: наприклад, надягати кепки, футболки з зображенням кандидата або його партії не можна. Вас просто можуть не пустити на ділянку.