"Троянський кінь" для Зеленського: в Росії вказали на подвійну хитрість Путіна

Указ про спрощену видачу паспортів РФ, підписаний президентом Росії Володимиром Путіним, дозволяє підкласти Володимиру Зеленському "троянського коня", який стосується голосування на виборах жителів окупованого Донбасу.

У подробицях про цю пастку в колонці на "Апострофі" розповів російський політолог Дмитро Орєшкін.

"Указом про громадянство Путін робить сміливий предполітіческій хід: "Буде багато росіян, але ви ж демократи - повинні їх прийняти. Ви ж самі хочете повернути Донбас". Путін в цього троянського коня вже загнав кілька сотень (а скоро і десятків тисяч людей) з російськими паспортами. Також він отримує очевидний бонус у вигляді 2,5-3 млн голосів, тому що жителі окупованих територій так або інакше будуть голосувати на українських виборах за російським сценарієм - принаймні протягом найближчих 5-10 років за "Київ" там голосувати не будуть. і ніхто вам ніколи не скаже, скільки там виборців і як вони голосували, тому що ніякий незалежний контроль буде неможливий. А на російських він буде отримувати голоси на свою користь, тому що вони - також громадяни Росії. Все це очевидно на користь путінської вертикалі і на шкоду Україні", - упевнений він.

На думку політолога, те, що Путін зробив хід конем цим спрощенням отримання громадянства, відразу ж обставляє обіцянку Зеленського закінчити війну на Донбасі низкою умов.

"Мета Путіна зрозуміла: втюхати Україні Донбас назад. Якщо це трапиться, це буде регіон в складі України, але з таким обсягом повноважень, об'ємом автономії, що він буде по суті російським регіоном. І що в цій ситуації робити Зеленському? Путін зафіксував свою позицію Донбасом. Нічого нового і дивного - та ж ситуація, що і з Придністров'ям", - додав Орєшкін.

Детальніше про це читайте в матеріалі "Апострофа": Путін зробив хід конем на Донбасі: чим відповість Зеленський.