RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Одні гаснуть, інші в фаворитах: у кого які шанси перемогти на виборах на заході України

5 вересня в Україні офіційно стартували місцеві вибори. І зараз саме час робити певні висновки про поточні позиції ключових політичних партій.

Про те, у кого які шанси перемогти на виборах на заході України, йдеться в статті "Апострофа".

Партія "Європейська Солідарність" входить у вибори не в кращій формі. За 50 днів до голосування там ще навіть не визначилися з кандидатами в мери. 31 серпня ЄС провела партійний з'їзд, але все, що змогли - це визначитися з першими номерами в списках на виборах до облрад. В "Євросолідарності" очікувано набирають до своїх лав активістів, волонтерів, ветеранів та колишніх політв'язнів, звільнених з Росії (Сущенко та Балух).

Такий підхід може принести плоди на Заході України, де зосереджений їх основний електорат, хоча там партії за місця в радах належить воювати на одному полі з "Свободою" і "Голосом", що стрімко гасне, де все ще сподіваються домогтися хоча б мінімального результату.

За посаду глави Львова від ЄС напевно побореться колишній губернатор області Олег Синютка. Шансів у нього мало навіть на потрапляння до другого туру, оскільки фаворитом вважається чинний мер Андрій Садовий, а слідом за ним йде "свободівець" Руслан Кошулинський.

В Івано-Франківську всіх знищує діючий мер Руслан Марцінків (формально він ще "свободівець", але на ділі йде на вибори від власної громадської організації), Тернополем продовжить керувати Сергій Надал (ще один спливає від "Свободи" мер), в Луцьку давно склалася особлива ситуація (мера фактично немає, а всім заправляє бізнес-партнер Коломойського Ігор Палиця, тут дуже ймовірна перемога кандидата його проекту "За майбутнє").

Цікава ситуація складається в Рівному. Чинний глава міста Володимир Хомко відмовився знову балотуватися, очоливши команду "За майбутнє" на виборах до міськради. Але в партії Порошенко досі не оголосили кандидата.

Про "Голос" можна було б і зовсім не згадувати, оскільки партія явно пролітає на всіх фронтах. Однак неможливо ще раз не здивуватися тому, як ця політична сила примудрилася за все за рік "злити" все, що у неї було. Після виборів в Раду скептики пророкували "Голосу" долю затонулої "Самопомочі", але вони явно помилилися - колишня партія Вакарчука втратила довіру виборців набагато швидше. Втеча її фронтмена в найвідповідальніший момент - лише прискорила цей неминучий процес.

Формально може здатися, що у "Свободи" справи йдуть набагато краще, ніж у інших політичних сил, але це не так. Вихідці з цієї партії мери Марцінків та Надал в своїх передвиборчих кампаніях ніяк не асоціюють себе з політичною силою - що абсолютно логічно. Обидва мають дуже високі рейтинги, а зв'язок зі "Свободою", що стрімко доживає своє, тільки грає їм в мінус.

Партія явно заведе якусь кількість депутатів до облради на західній Україні (в тому ж Івано-Франківську), але навряд чи буде грати суттєву роль на місцях.

Детальніше про те, в якому стані перебувають партії Зеленського, Порошенко та Медведчука напередодні місцевих виборів, читайте в матеріалі "Апострофа": Місцеві вибори на старті: хто і як збирається перемагати в регіонах.