Рада просить США визнати Україну основним військовим союзником

Український парламент ухвалив проект постанови №6111 "Про Звернення Верховної Ради України до Конгресу Сполучених Штатів Америки щодо гарантій безпеки". Про це повідомляє РБК-Украина.

У документі Рада звертається до США з проханням розглянути питання про укладення з Україною оборонного угоди і надання Україні статусу основного союзника поза НАТО.

"У міжнародній політиці існує успішний досвід такого партнерства - основний союзник США поза НАТО. Цей статус надано як державам, які знаходяться у стані миру, таким як Австралія, Нова Зеландія і Японія, так і державам, які перебувають під загрозою військових дій, як Південна Корея , Афганістан або Ізраїль ", - наголошується в зверненні.

На думку депутатів, надання Україні статусу основного союзника поза НАТО і укладення двостороннього оборонного угоди між Україною і США буде мати величезний вплив на припинення російської агресії проти України, стримування агресора і запобігання розпалювання війни в Європі.

"Це в інтересах України, США, Європи і всього світу", - підкреслили в постанові парламентарії.

Ухвалення цього документа також зобов'язує главу парламенту Андрія Парубія направити текст звернення до Конгресу Сполучених Штатів Америки, а Міністерство закордонних справ України - направити текст звернення до Адміністрації США.

Нагадаємо, раніше глава МЗС України Павло Клімкін повідомив, що США гарантували неможливість "здачі" України РФ.