Після зустрічі в АПУ Порошенко та Тіллерсон зробили заяву щодо агресії з боку Росії

Державний секретар США Рекс Тіллерсон і президент України Петро Порошенко скоординували подальші дії щодо деокупації української території. Про це заявив глава української держави на брифінгу за підсумками переговорів з главою Державного депертаменту США.

"Ми скоординували наші подальші дії по деокупацію України", - заявив Порошенко, зазначивши, що з першого візиту Тіллерсона в Україні двосторонні відносини країн "швидко, скоординовано і організовано" перейшли у практичну площину.

За його словами, в сьогоднішній візит Київ бачить потужний сигнал підтримки української держави, спільної боротьби за демократичні цінності, за свободу, за демократію.

Глава держави заявив, що Київ не розв'язував війну з Російською Федерацією, її почали у Москві: "Українських військ немає на російській території. Ми цю війну не задумували, що не починали. Її задумували і почали в Москві. Тому, саме в Москві зберігаються ключі від мирного врегулювання.

І ми впевнені, що і Росія повинна продемонструвати свою добру волю до мирного врегулювання конфлікту на Донбасі, припинить вбивства, припинить війну, припинить гібридні атаки не тільки на сході нашої країни, не тільки в Криму, але і поліпшить ситуацію з кіберзлочинністю, зупинить пропагандистську, торгову, енергетичну і один та інші типи воєн, які є складовою російської гібридної війни".

Президент також висловив сподівання на те, що спільними зусиллями України і США вдасться змусити Кремль вийти на мирний шлях врегулювання конфлікту на сході України.

У свою чергу Рекс Тіллерсон підкреслив, що Російська Федерація повинна зробити перші кроки з безпеки на Донбасі, в тому числі припинити обстріли українських позицій.

"Ми незадоволені, що немає прогресу", - додав держсекретар США, зазначивши, що мета США - відновлення територіальної цілісності України.

Він також запевнив президента України в тому, що питання Криму постійно знаходиться на порядку денному, а санкції проти РФ залишаться в силі, поки вона не виконає взяті на себе зобов'язання.

"У сьогоднішньому порядку денному було і питання Криму. Пан держсекретар запевнив мене, що це питання постійно на порядку денному", - розповів Порошенко.

Президент додав, що Україна детально проінформована про переговори на саміті "Великої двадцятки", і підкреслив, що приїзд Тіллерсона в Україні означає підтвердження готовності США виконувати домовленості, які були досягнуті під час робочого візиту до Вашингтона.

Раніше Петро Порошенко анонсував зустріч лідерів України, Франції, Німеччини та Росії влітку 2017 року після телефонної розмови глав держав "нормандської четвірки".

За матеріалами Інтерфакс-Україна, "РБК-Україна"