RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Ні туди, ні сюди: у Росії пояснили, чому Путіна складно видворити з Донбасу

Відхід російських військ з Донбасу для президента РФ Володимира Путіна повинен виглядати як іміджева перемога, однак Україна на це ніколи не погодиться.

Про це у своїй колонці на "Апострофі" написав російський журналіст і публіцист Леонід Радзіховський.

"В системі пріоритетів будь-якого авторитарного режиму стоїть імідж. Як говорилося у якійсь рекламі: "Імідж – ніщо, спрага – все". А в авторитарних режимах все рівно навпаки: "Спрага – ніщо, а імідж – все". Тому Путін не демонструватиме слабкість. А будь-який відступ в його розумінні – це демонстрація слабкості", - зазначив він.

"Як змусити Росію піти з Донбасу? По-перше, війни зараз як такої немає, а конфлікт заморожений. По-друге, спонсорування "республік" не припиниться з тієї простої причини, що якщо це зробити, то там почнеться цілковитий голод. Тому на це Росія ніколи не піде.

Взагалі, з цими "республіками" і з Кримом сталося те, що Путін називає геополітичною катастрофою. Це була геополітична катастрофа для Росії. Для України, напевно, теж. Але, перш за все, для Росії. Але для Путіна принципово важливо, щоб люди так не думали. Йому важливо показати, що це не геополітична катастрофа, а, навпаки, великий успіх - "Кримнаш", "рятуємо росіян" тощо. Імідж Путіна зав'язаний на цих "республіках". Тому віддати свій імідж він ні за які гроші не може", - вважає Радзіховський.

На його думку, в даному контексті питання взагалі закрите, а що стосується "республік", то питання відкрите.

"Путін міг би піти за однієї єдиної умови: якщо він зберігає свій імідж. Як це можна зробити, він начебто пояснив: якщо виконати всі ці Мінські угоди, якщо ці "республіки" отримають привілеї, особливий статус, особливий режим управління тощо, то тоді Путін зміг би в Росії показати вихід з Донбасу в якості великої геополітичної перемоги. Мовляв, ми, Росія, змогли нав'язати Україні і Заходу те рішення, яке нам потрібне. Тому ми йдемо з розгорнутими прапорами і високо піднятою головою.

Але оскільки Україна на це ніколи не погодиться, тому що це означало би політичну катастрофу вже особисто для Петра Порошенка, то, відповідно, це стоп. Ні туди, ні сюди", - відзначив журналіст.

"Чи допоможе відхід Путіна? Ну, по-перше, він залишився як мінімум до 2024 року. А, по-друге, санкції могли б вирішити проблеми, якби в Росії почався голод. Але таких санкцій ще не існує в природі. Теоретично, якби Захід погодився на величезні ризики і втрати, перекрив би реально торгівлю з Росією, то ось тоді... Але Захід на це ніколи не піде", - підкреслив Радзіховський.

Більш докладно про те, як нові санкції США проти Росії вплинуть на агресію Москви в Україні читайте в матеріалі "Апострофа" - Путін видає катастрофу за успіх: як змусити Росію піти з Донбасу.