Журналіста здивував докір американського генерала на адресу України

Журналіст InformNapalm Антон Павлушко відреагував на докір екс-командувача сухопутними військами США в Європі генерала Бена Ходжеса з приводу того, що Україна просить протитанкові ракетні комплекси Javelin, а сама експортує танки.

Про це Павлушко написав на своїй сторінці в Facebook.

Нагадаємо, Ходжес на прес-конференції американської комісії з безпеки і співробітництва в Європі сказав: "Я помітив на іншій стороні території заводу цілий ряд блискучих нових танків. Запитав: "Що це?" – "Це на експорт". – "Експорт? Ви просите Javelin, а самі експортуєте танки?".

"Вони мають технічну спроможність виробляти справді дуже гарні речі, але через те, яким чином побудована їх оборонна промисловість, і недостатню прозорість вони не можуть собі цього дозволити. Я не експерт, але вони могли б виробляти більше", - заявив американський генерал.

У свою чергу Павлушко пише, що Україна залишається бідною країною, тому експортує "все, що тільки може продати за кордон".

"Нагадаю пану генералу, що ми все ще залишаємось бідною країною. У нас негативне торгівельне сальдо, в країні банально немає валюти, тому нам треба експортувати все, що ми тільки можемо продати закордон. Навіть танки. Бо проданий сьогодні танк, це ще й майбутній контракт на модернізації та ремонти. Тому без експорту ніяк", - вважає журналіст.

Крім цього, він фактично звинуватив американську сторону в тому, що ЗСУ втратили контроль над Дебальцеве в 2015 році:

"До того ж, якби свого часу американці вчасно дали нам Джавеліни, то ми б втримали Дебальцево. Зрештою, воно б коштувало російській стороні 1-2 танкових батальйони, після чого можливо б далі не сунулись".

Слід звернути увагу, що Україна не входить у число офіційних союзників США.

Як повідомляв "Апостроф", спецпредставник Держдепартаменту США Курт Волкер заявив, що обсяги поставок Сполученими Штатами зброї Україні досить невеликі, порівняно з кількістю танків, що Росія розмістила на Донбасі.