Як Путін готує Європі нову війну і хаос: названі можливі виконавці

Росія спробує розпалити вогнище нестабільності за допомогою псевдо- "правих" і парамілітарних організацій.

Про це в статті на "Апострофі" висловилась аналітик Центру дослідження проблем громадянського суспільства Марія Кучеренко.

"Ми бачили військово-патріотичний табір, де викладають учасники ПВК "Єнот" (приватна військова компанія з Росії - "Апостроф"). Ми бачили безліч інших організацій в Сербії, діяльність тієї ж Міліци Джурджевіч і так далі. Тобто можуть використовуватися інструменти усілякого парамілітарного і політичного спрямування. І не можна виключати провокації у виконанні подібних особистостей, а також ролі пропагандистського чинника РФ", - зазначила Кучеренко.

Також аналітик порадила звернути увагу на фільм "Балканський кордон", прем'єра якого запланована на лютий наступного року. У картині РФ буде всіляко героїзувати кидок на "Слатіну". А в самій стрічці задіяні сербські і російські актори. За словами експерта, це масштабний шалено дорогий проект, а росіяни ж нічого не роблять просто так.

"Також не варто закривати очі на всілякі вояжі Дугіна і Савіна з найпроблемніших ділянок балканського півострова (Греція, Македонія і Сербія), які мали місце в цьому році. А вони нікуди не їздять просто так...", - заявила Марія Кучеренко.

Як вона підкреслила, головна мета Путіна - не допустити інтеграцію балканських країн до Євросоюзу і НАТО. Кремлю не потрібна там політична стабільність і перехід до нового осмислення свого минулого, тому що легше за все маніпулювати і управляти популістськими лідерами, які апелюють до фантомних болей і нескінченно розповідають про те, як НАТО нас бомбило. Кремлю найлегше їх корумпувати і створити собі якийсь плацдарм для впливу на Європу.

"До того ж тут присутній і пропагандистський ефект - розповідати про сербських братів, про те, як Росія допомагала Сербії все життя. Хоча насправді це далеко не так. Вже зараз молодим сербам стає зрозуміло, що Росія не завжди була другом Сербії. А Кремлю потрібно зберігати міф про допомогу братам-слов'янам за всяку ціну. Інше питання в тому - наскільки цей міф авторитетний на сьогоднішній день...", - підсумувала аналітик Центру дослідження проблем громадянського суспільства.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа" - Путін намагається розпалити новий конфлікт: що з цього вийде.