RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Через 30 років вже може не бути людей: Україну попередили про серйозні загрози і дали поради

Через 30 років Україні може не виявитися місця в світовому порядку, аж до того, що вона зникне з карти світу.

Про це в колонці на "Апострофі" написав експерт з питань міжнародної політики Українського інституту майбутнього Ілля Куса.

"Місце України в цьому новому порядку незрозуміло. Я так розумію, вона взяла курс на те, щоб зникнути з політичної карти світу разом зі старим світовим порядком, адже не бачу ніяких спроб переосмислення нашої ролі. Однією з головних тем для дискусій, в тому числі і на наших медіамайданчиках, сьогодні повинна бути саме роль України в новому світовому порядку. Ми повинні говорити про неї, а не про мову, віру і церкви, як в пізньому Середньовіччі. Яка мова і віра, якщо через 30 років вже може фізично не бути людей, які будуть говорити цією мовою і ходити в цю церкву?" - каже він.

За його словами, Україна сама повинна вирішити, чого хоче в майбутньому.

"Ми повинні вирішити, хто ми, чого хочемо від світу і що можемо йому дати, враховуючи такі глобальні трансформації, як зміни клімату, поколінь, електоральних симпатій, кризи демократії, міграційної кризи і так далі. Ми навіть не знаємо про існування таких проблем. Всі живуть в інформаційному міхурі приблизно 2014 року і вважають, що світ зупинився і почекає. Існує думка, що всі події обертаються навколо України, всі "нам повинні". Однак ми не те, що не в центрі - ми навіть не в близькому до нього колі проблем. Ми повинні дивитися на війну з Росією просто як на один з факторів, що впливають на економіку, політику і внутрішню стабільність, і рухатися далі. Замість цього всі живуть саме війною з РФ і іноді навіть виправдовують цим свої дії. Де місце України в цьому новому світопорядку? Які наші відносини зі Сполученими Штатами Дональда Трампа і Китаєм, який знаходиться на фінальному етапі становлення себе як глобального гравця? На ці питання повинна відповісти сама Україна, оскільки їй пора визначитися, чого саме хоче від світу", - упевнений Куса.

Детальніше про політику США і місце України в новому світопорядку, читайте в матеріалі "Апострофа": "Хрестовий похід" Трампа триває: чи зможе світ вижити без США.