Кремль хотів влаштувати в ООН спіч бойовиків ДНР-ЛНР: Радбез відмовився

30 жовтня Рада Безпеки ООН на відкритих слуханнях по ситуації в окупованих областях на сході України відмовився заслухати представницю "ЦВК ЛНР" Олену Кравченко.

Про це повідомляє Укрінформ.

"Один голос - за, сім - проти, сім - утрималися. Таким чином, пропозиція запросити представника "ЦВК ЛНР" Олену Кравченко не була підтримана, оскільки не отримала необхідної кількості голосів", - зазначив головуючий на засіданні постпред Болівії при ООН.

Відзначається, що Кравченко мала представити "повну картину" про стан справ в Україні. А засідання, за словами представника Росії, насправді зібрано не для розгляду ситуації на окупованих територіях Донбасу, а для "обговорення майбутніх виборів" в невизнаних ДНР і ЛНР.

У той же час представник Швеції від імені групи ініціаторів засідання (Швеції, Нідерландів, Польщі, Великобританії, США і Франції) зазначив, що виступ представника незаконних формувань "створить небезпечний прецедент" для роботи Ради безпеки ООН.

Крім того, як повідомила в Facebook журналіст телеканалу "Прямий" в штаб-квартирі ООН Катерина Лисунова, перед засіданням Ради безпеки ООН представники восьми країн Євросоюзу зробили спільну заяву, в якій зазначили, що ніколи не підтримають псевдовибори на Донбасі, які планують провести бойовики.

Незважаючи на формальний процес Brexit, зазначила вона, Великобританія також приєдналася до заяви.

Також в тексті заяви країн ЄС сказано, що пряму відповідальність за військовий конфлікт на сході України несе Росія.

Як повідомляв "Апостроф", на думку колишнього посла України в США Олександра Моцика, Росію можна переконати відмовитися від проведення так званих виборів на окупованій території Донбасу, однак для цього потрібна єдина позиція країн Заходу.