Дипломат розповів про підготовку Путіна до переговорів із Зеленським

Президент Росії Володимир Путін зробив ряд жорстких кроків щодо України, щоб отримати виграшну позицію на переговорах з обраним українським президентом Володимиром Зеленським.

Про це повідомив представник України в Тристоронньої контактній групі по Донбасу Євген Марчук, передають "Донецкие новости".

Першим із таких кроків президента країни-агресора дипломат назвав невизнання перемоги Зеленського на виборах.

"Путін до сьогоднішнього дня не привітав Зеленського, а на міжнародно-дипломатичному рівні - це знак. Це означає невизнання. Це перший психологічний фактор впливу на Зеленського як на молодого президента", - повідомив він.

Другий крок - реалізація кремлівського плану по роздачі російських паспортів на окупованих територіях Донбасу, а також ембарго на постачання нафтопродуктів. Найближчим часом, на думку Марчука, мова також піде і про продовження транзиту газу через територію України.

"Друге - паспортизація. Це - виклик. Вже не Порошенко займатиметься вирішенням цієї проблеми, і як з цим бути. Цим вже буде Зеленський займатися. Ще - ембарго на поставку нафти в Україну з 1 червня, і з 1 січня невідомо, як буде з транзитом газу через Україну ", - уточнив він.

Дипломат зазначив, що подібного сценарію Росія дотримується по відношенню до України з самого початку збройної агресії.

"Путін і його команда створюють для себе в переговорах дуже потужний резерв впливу. Точно так було в Мінську 15 лютого 2015 року - переговори йшли під час активного наступу російських військ на Дебальцеве", - підкреслив дипломат.

Як повідомляв "Апостроф", раніше активіст Вадим Лабас повідомив, що при президенті Володимир Зеленський Україна не змінить вектора свого розвитку, також як і політики в стосунках з Росією.