Зеленський несподівано відчитав МЗС України і звернувся до Путіна

Президент України Володимир Зеленський заявив, що дізнається про дії Міністерства закордонних справ України зі ЗМІ, а також звинуватив міністра Павла Клімкіна в тому, що той ставить під загрозу переговори щодо повернення українських моряків з російського полону.

Про це він сказав під час брифінгу в Офісі президента.

"Ми даємо Вадима Пристайко (на посаду глави МЗС, - прим. ред.) та вони знову провалюють це рішення. І тут питання не в моїх особистих амбіціях. Я поясню до чого це призводить і до чого це призвело. А до того, що я як президент України дізнаюся інформацію про наші міжнародні кроки з Інтернету, а точніше сказати з "Української правди". Я зараз говорю про ноту, яку ми отримали від Російської Федерації щодо повернення наших моряків і про відповідну ноту, яку відправив МЗС. Давайте я вам зараз поясню простою людською мовою. Я в очі, я президент України, нагадую всім, особливо пану Клімкіну, в очі не бачив наш відповідь на ноту РФ. Оскільки пан Клімкін не вважає за необхідне обговорювати такі питання з президентом України. А це питання безпеки країни, питання життя наших громадян", - підкреслив Зеленський.

За його словами, такі дії несуть пряму загрозу повернення полонених моряків додому.

"Те, що мені говорять фахівці, помічники дипломати, вони говорять що такі дії можуть поставити під загрозу повернення наших моряків. Ми не розуміємо, і я особисто не розумію, чому міністр не порадившись зі мною, міністр робить заяви, як від держави, коли це є компетенцією президента. Я хочу нагадати, що я несу особисту відповідальність за зовнішню політику України відповідно до Конституції України. Я хочу, щоб МЗС тепер публічно пояснив свої дії вам, шановні журналісти, а я через вас можу знову дізнатися їх відповідь", - додав президент.

Крім того, Зеленський під час брифінгу звернувся до президента РФ Володимира Путіна із закликом звільнити моряків.

"У нас всіх є діти! Поверніть дітей батькам!", - сказав глава України.

Нагадаємо, як раніше повідомляв "Апостроф", 25 червня президент України Володимир Зеленський вперше відреагував на рішення про повернення РФ в ПАРЄ, після чого в мережі з'явилися різні фотожаби на слова глави держави.