RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

Всі новини

Василь Філіпчук розповів про ризики для України в умовах "світового безладу"

У зв'язку з тим, що в даний момент жодна держава не бере на себе відповідальності за дотримання загальноприйнятих міжнародних домовленостей і врегулювання великих конфліктів, в світі встановилося геополітичне становище, яке можна назвати "міжнародним хаосом".

Про це заявив глава видання "Апостроф" і Міжнародного центру перспективних досліджень, дипломат Василь Філіпчук в ефірі телешоу "Чорний лебідь" на каналі Newsone.

"Я б використав термін "світобезлад". Можна мати будь-які договори, організації, але поки немає інституції або держави, яка в силах забезпечити їх виконання - немає порядку в світі. Ні ООН, ні ОБСЄ, ні ЄС не в змозі зараз забезпечити світовий порядок. США згорнулися, ЄС згорнувся, Китай ще не брав на себе відповідальність, тобто, ми дійсно вийшли в період міжнародного хаосу", - заявив він.

Дипломат також назвав умови, за яких ситуація може якісно змінитися.

"Відновлення світового порядку станеться, коли з'явиться інституція, держава або група держав, які зможуть забезпечити дотримання порядку. Почали військові дії - вводять війська, покарали агресора, відновили порядок. Поки цього не буде - може 10, 20, 30 років - нам треба цей період пережити", - уточнив він.

Він окремо розповів про становище України за нинішнього міжнародного порядку і вказав на слабкі місця, над якими мала би працювати влада - зокрема, зайнятися пошуком реальних союзників, зміцнювати армію і дипломатичний корпус, об'єднати населення і так далі.

"Ми опинилися фактично на самоті, у нас немає союзників, нас не підтримують ні там, ні там. Словесно підтримують, але ніхто свого солдата не відправить нас захищати. З ким ми в цей період хаосу, коли у кого сильніше армія - той і правий, з ким ми? Внутрішньо слабкі і розділені, без можливості навіть відстоювати власні кордони, без союзників - як ми це проживемо? Ось це питання", - зазначив Василь Філіпчук.