RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Україна може потрапити під санкції через невиконання рішень ЄСПЛ - віце-президент ПАРЄ Валерій Гілецький

Україна може потрапити під санкції через невиконання рішень ЄСПЛ. Особливо - рішення пленуму, яким встановлено порушення незалежності суддів Європейського суду.

Про це заявив ексглава комітету з вибору суддів ЄСПЛ, віцепрезидент ПАРЄ Валерій Гілецький, пише РБК-Україна.

"Міжнародне співтовариство і Парламентська асамблея, зокрема, пильно спостерігають за виконанням міжнародних зобов'язань України щодо забезпечення незалежності суддів національних і міжнародних судів, особливо в світлі демократичних реформ і задекларованого проєвропейського вибору України. Питання з виконанням рішень Європейського суду є не тільки частиною зобов'язань держави перед Радою Європи, але має і вкрай важливе геополітичне значення в світлі протистояння російської агресії", - заявив Гілецький.

За його словами, Україна не має допустити, щоб вона стала в один ряд з Росією, де рішення ЄСПЛ перестали виконуватися, чим безумовно скористаються антиукраїнські сили.

"На жаль, у зв'язку з невиконанням рішень ЄСПЛ, зокрема липневого рішення Пленуму Європейського суду Україна може потрапити під санкції, як це сталося з Польщею, щодо якої був введений моніторинг ПАРЄ. Причина - порушення незалежності судової влади, що якраз і було констатовано Пленумом ЄСПЛ щодо України в рішенні від 6 липня 2020, де йшлося про посягання на незалежність самого Європейського суду. Тому виконання Україною рішення Пленуму ЄСПЛ знаходиться на особливому контролі в Парламентській Асамблеї", - заявив політик.

Він закликав державу забезпечити своєчасне і повне виконань рішень ЄСПЛ в цілому, і рішення пленуму, зокрема, підтвердивши свою відданість демократичним цінностям, утвердженню принципів справедливого правосуддя і гарантій прав людини.

6 липня 2020 Європейський суд прийняв безпрецедентне рішення по так званій "справі Золотого Мандарина", яким констатував грубі порушення з боку НАБУ і САП норм міжнародного та національного законодавства при проведенні розслідування і відмовив у знятті імунітету з чоловіка судді ЄСПЛ від України Георгія Логвинського. Причиною рішення пленуму стало, в тому числі, посягання з боку правоохоронних органів на незалежність самого Європейського суду, що і встановлено рішенням, що є обов'язковим для України в силу взятих на себе міжнародних зобов'язань.