RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

Всі новини

Блінкен зустрівся з главою МЗС України: всі подробиці розмови

Державний секретар США Ентоні Блінкен, який перебуває в Києві з офіційним візитом, обговорив з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою розвиток стратегічного партнерства України і США в політичній та безпековій сферах.

Про це повідомляють на офіційному сайті МЗС України.

Особливу увагу під час переговорів було приділено питанню дієвого залучення Сполучених Штатів до дипломатичних зусиль щодо мирного врегулювання російсько-українського збройного конфлікту, які проходять в тісній координації з Німеччиною і Францією як сторонами Нормандського формату. Зокрема, Ентоні Блінкен підтвердив готовність США приєднатися до української ініціативи Кримської платформи і взяти участь в її установчому саміті.

"Дмитро Кулеба та Ентоні Блінкен відзначили, що часткове відведення російських військ від кордону з Україною не знімає загрози подальшого загострення з боку РФ і погодилися з необхідністю в подальшому уважно стежити за діями Росії", - відзначили в прес-службі українського зовнішньополітичного відомства.

Сторони також обмінялися думками щодо можливої зустрічі президентів США і РФ і домовилися координувати позиції в підготовці до неї. При цьому Держсекретар Блінкен від імені президента США Джозефа Байдена підтвердив рішучу підтримку незалежності, суверенітету і територіальної цілісності України.

Ще однією темою переговорів стала енергетична безпека Європи та України в зв'язку з будівництвом російського газопроводу "Північний потік 2". Кулеба і Блінкен висловили спільну зацікавленість у розвитку співробітництва між Україною та США в сфері енергетики, зокрема водневої.

Також міністр закордонних справ України поінформував свого співрозмовника про кроки української влади, спрямованих на забезпечення ефективної діяльності антикорупційних інституцій, незалежності судової системи та прокуратури, деолігархізації ключових секторів української економіки. Держсекретар Блінкен запевнив, що США надаватимуть підтримку зусиллям України щодо впровадження цих внутрішніх трансформацій, які повинні привести до успішної євроатлантичної інтеграції та продовження співпраці нашої держави з МВФ.

Крім того, учасники переговорів обговорили подальшу інтеграцію України в НАТО, яка має важливе значення для безпеки Центральної Європи, Чорноморського регіону і євроатлантичного простору в цілому.

Темами переговорів стали також взаємодії України та США в подоланні ключових глобальних проблем - боротьби з пандемією COVID-19, протидії змінам клімату, захисту прав людини.

Як повідомляв "Апостроф", Державний секретар США Ентоні Блінкен разом з главою МЗС і митрополитом Єпіфанієм взяв участь у покладанні квітів до меморіалу загиблим на Донбасі.