RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

США очікують від Зеленського відкату від рішень щодо Наглядової ради "Нафтогазу" - експерт

Західні партнери України очікують від влади скасування рішень щодо звільнення керівництва "Нафтогазу".

Про це написав волонтер, керівник "Фонд "Мир і Ко" Мирослав Гай в Facebook.

"Україна, безперечно, потрібна США для стримування імперської Росії. Але часи, коли Америка готова була сказати "він сучий син, але він наш сучий син" давно пройшли. Жорстка реакція на звільнення Наглядової ради була лише першою ознакою того, що партнерам увірвався терпець. З критикою цього рішення висловилися і фінансові організації, і державний департамент, і ЄС і Велика Британія", - написав Гай.

За його словами, наслідком знищення владою реформи корпоративного управління стане припинення кредитування країни, що в умовах хронічного дефіциту держбюджету стане для країни кроком у безодню.

"Яких ще сигналів треба владі, щоб зрозуміти, що свято непослуху закінчилося? Голова державного департаменту США Блінкен напередодні візиту чітко озвучує умови підтримки: боротьба з корупцією та реформи", - зазначив Гай.

Він наголосив: адміністрація Байдена вже не очікує обіцянок від української влади, у Вашингтоні очікують реальних дій.

"Їм потрібно, щоб нова влада поставила на місце те, що необережно поламала. І публічно покарала винних. Про готовність приймати жертви свідчить також просторий лист незалежних директорів Наглядової ради Нафтогазу. Там чітко сказано -"уряд повинен виправити нанесену шкоду". В перекладі на мову, зрозумілу випускникам КІМО, це означає звільнити Вітренка, який вже ламає всі досягнення команди, та призначити повноцінний та прозорий конкурс", - вважає Гай.

На думку експерта, від того, як Зеленський вирішить ситуацію зі звільненням керівництва "Нафтогазу" залежать не лише стосунки України з ЄС, США та Британією, а й перспективи протистояння з Росією.

Раніше ГО Центр протидії корупції звернулась до голови Національного агентства з питань запобігання корупції з вимогою розслідувати факт призначення в.о. голови правління НАК Нафтогаз Юрія Вітренка з порушенням закону України "Про запобігання корупції".

Водночас низка ЗМІ повідомляли, що проведена тиждень тому ротація керівництва НАК "Нафтогаз" суттєво ускладнила стосунки української влади та західних партнерів, включаючи США, які радили владі не руйнувати реформу корпоративного управління, яку вважають однією з небагатьох успішних реформ в Україні.