RU  UA

Буде удар особисто по Путіну: на Заході вирішили, як відповісти Росії

Велика Британія може ввести особисті санкції проти російського президента Володимира Путіна, якщо той зважиться на повномасштабний наступ, так кажуть у тамтешньому уряді. Раніше про такі ж санкції заявив і президент США Джо Байден. Та у будь-якому разі, США свої війська в Україну не направлятимуть. А Німеччина та Франція закликають Кремль до мирного діалогу.

Подробиці у сюжеті Олега Булаха у випуску Апостроф News на Апостроф TV.

Персональні санкції щодо очільників держав запроваджують рідко. Але Велика Британія не виключає можливості введення обмежень проти президента РФ Путіна.

“Ми розглядаємо дуже жорсткі економічні санкції у співпраці з нашими союзниками та партнерами, зокрема Європою та США. Ми подамо новий законопроект, щоб зміцнити наш санкційний режим, і щоб ми могли охопити більше компаній та людей у Росії”, – розповідає міністр закордонних справ Великої Британії Елізабет Трасс.

Під час виступу у парламенті британський премʼєр Борис Джонсон заявив, що набір так званих ударних санкцій вже готовий. До того ж, на тлі зосередження російських військ поблизу українських кордонів та погрозливих заяв Кремля, країна також активізувала постачання Києву зброї, наголошуючи на праві українців захищатися.

“Ми хочемо, аби наші європейські партнери так само були готовими розгорнути пакет санкцій тільки-но Росія вторгнеться в Україну. Якщо ж президент Путін обрав шлях кровопролиття та руйнування, він має усвідомити - наслідки будуть трагічними, а жертви - марними”, – заявив Джонсон

Риторика Лондона про готовність до “небувалих санкцій” щодо Москви співзвучна з заявами інших західних держав. Розглянути особисті санкції проти Путіна можуть і США. Хоча намірів розміщувати свої війська в Україні держава не має.

“Я чітко дав зрозуміти Путіну - якщо він вторгнеться в Україну - то матиме серйозні наслідки, включаючи потужні економічні санкції. Якщо Росія таки атакує, це буде найбільше вторгнення з часів Другої світової війни і воно змінить світ”, – зазначив президент США Джо Байден

До розширення економічних та політичних обмежень проти Москви готуються й найбільші європейські країни. Німеччина та Франція застерігають Кремль від застосування сили і наголошують на потребі діалогу.

А у середу, 26 січня, Париж став майданчиком для чергової зустрічі Нормандської четвірки на рівні радників. Дипломати намагалися зрушити з місця процес мирного врегулювання на Донбасі. Кремль же, традиційно, заперечує свою причетність до війни на сході України. А ще наполягає, аби Україна визнала так звані “ЛНР” та “ДНР” та закріпила це у Конституції.