RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Представник Литви в ООН закликав РФ утриматися від права вето в ООН щодо України

В умовах, коли Росія є стороною військового конфлікту проти України, європейські дипломати вважають за доцільне, щоб РФ утрималася від використання права вето в Раді безпеки ООН з цього питання.

Про це заявив УНІАН постійний представник Литви в ООН, Рітіс Паулаускас.

"25 лютого Росія наклала вето на проект постанови Ради Безпеки ООН, яка рішучим способом засуджувала агресію Російської Федерації проти України у порушенні статті 2 пункт 4 Статуту Організації Об'єднаних Націй. Як і багато разів у минулому, вони (РФ) знову вдалися до цього інструменту. Важливо було б, щоб Росія утрималася від голосування щодо конфлікту, в якому вона безпосередньо бере участь. Відповідно до Статуту ООН сторона у суперечці утримується від голосування за такими рішеннями відповідно до розділу VI та пункту 3 статті 52", - пояснив політик.

"Звичайно, ми хотіли б, щоб Росія утрималася від використання вето, особливо у подібній ситуації, коли вона воює з Україною. Постійні члени Ради Безпеки ООН несуть основну відповідальність за підтримання миру та стабільності у всьому світі. Тому конструктивні рішення та резолюції, які можуть допомогти у вирішенні конфлікту та досягненні миру, не будуть заблоковані", - зазначив він.

"Водночас, це дуже складне правове питання, проблема вирішення якого досягає 1946 року. У міжнародному співтоваристві вже багато років точаться дискусії з приводу виключення застосування права вето на явні випадки геноциду та інших тяжких злочинів проти людства. Поки що ми не змогли досягти суттєвого прогресу. Тому ми маємо зосередитись на тому, що ми можемо зробити прямо зараз – вимагати негайного припинення агресії Росії проти України. Позачергова сесія Генеральної Асамблеї прийняла 141 голосом резолюцію "Агресія проти України". І це дуже важливий крок у правильному напрямку", - заявив постійний представник Литви в ООН, Рітіс Паулаускас.