RU  UA  EN

Понеділок, 30 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Політика

Новини

30 вересня

29 вересня

28 вересня

Всі новини

Хто може завершити війну: Портников спростував популярну версію досягнення миру

Жоден великий політичний гравець, так само як і українське суспільство, не може вплинути на завершення війни на даному етапі, це рішення може прийняти тільки ініціатор війни – країна-агресор Російська Федерація і її лідер Володимир Путін.

Про це заявив журналіст Віталій Портников в ефірі на "Радіо Свобода".

За його словами, українці помиляються, вважаючи, що зможуть зупинити війну, якщо підуть на умови РФ, в той же час і думка, що світові лідери можуть спинити агресора теж є помилковою.

"Українці вважають, що переговори не відбуваються, тому що вони не хочуть йти на російські умови. Є принизливі умови Путіна, ми на них не бажаємо йти, тому війна продовжується. Це така ілюзія, ніби ключ від перемовин у нашій кишені. Ми герої, ми не хочемо принижуватися, ми будемо чинити опір, але як тільки вирішимо, що ми не такі вже й герої і що готові йти на певні умови – війна одразу закінчиться. Це абсолютна ілюзія, в нашій кишені нічого немає. Як немає нічого у президента США і голови Китайської республіки. Ключ знаходиться в кишені президента Російської Федерації. Це єдина людина, яка має ключ до завершення війни", - зазначив журналіст.

Віталій Портников допускає, що на рішення агресора щодо припинення війни Україна чи союзники можуть вплинути побічно - виснаживши його військову міць чи економіку, проте РФ все одно вийде з планом і умовами відходу.

"Якщо Путін відмовиться від цих амбіцій з тих чи інших причин – тому що в нього виникнуть інші виклики, чи тому що вирішить зробити паузу, чи тому що зрозуміє, що не може завоювати всю Україну, – він сам запропонує перемовини на абсолютно притомних умовах. І для нас і для Заходу, умови перемир'я чи політичного врегулювання", - вказав журналіст.

Як повідомляв "Апостроф", раніше президент України Володимир Зеленський анонсував план досягнення миру між Україною і РФ, який буде основним документом на другому Саміті миру.