RU  UA  EN

Пʼятниця, 20 вересня
  • НБУ:USD 41.10
  • НБУ:EUR 45.70
НБУ:USD  41.10
Політика

Новини

19 вересня

Всі новини

Як запровадити проти Росії "реальні санкції"? Портников вказав на проблему

Захід в рамках курсу на виснаження економіки РФ, має порізати можливість її торгівлі з глобальним Півднем, але вплинути на основних торгових партнерів Росії поки не здатен.

Про це заявив журналіст Віталій Портников в інтерв'ю для телеканалу "Прямий".

Зокрема, він назвав можливі санкції та заходи обмеження економіки, які можуть бути запроваджені проти спонсорів Росії.

"Майк Помпео у своїй статті для WSJ говорить про необхідність "реальних санкцій". Реальні – це які? Зокрема, це проти Китайської народної республіки та Індії. Потрібно зробити все, щоб КНР і Індія не мали можливості купувати нафту у Росії, тому що немає для цього резервів. Для цього потрібно відмовитись від розміщення виробництв у країнах глобального Півдня, які торгують з Росією, відмовитися від закупівлі їхньої продукції, відмовитися від економічного співробітництва з ними", - заявив він.

Тим не менш, за словами Віталія Портникова, такі заходи проти КНР та Індії потребуватимуть значних фінансових витрат і зміни економічних стратегій, тому ймовірність їх запровадження є низькою.

"Наразі жоден західний лідер не може на це піти повністю, тому що розвиток економіки ХХ-ХХІ ст. базується на співпраці Заходу і насамперед Китаю, а тепер ще й Індії. Все, що можуть зробити країни, які не хочуть співробітництва з Китаєм – розмістити потужності у Індії. Але Індія теж купує російську нафту і російську зброю", - зазначив журналіст.

Раніше колишній Держсекретар США (у 2018-2021 рр.) за президентства Дональда Трампа Майк Помпео опублікував статтю, в якій йдеться, що запровадження "реальних санкцій" проти Росії – зокрема, обмеження операцій, пов'язаних з торгівлею енергоносіїв, - зможе наблизити поразку РФ в Україні