RU  UA  EN

Субота, 28 вересня
  • НБУ:USD 40.85
  • НБУ:EUR 45.40
НБУ:USD  40.85
Політика

Новини

28 вересня

Всі новини

Як Україна ще могла "асиметрично відповісти" Кремлю: Бєлковський розповів про плани

Україна з 2022 року пропонувала Заходу кілька варіантів операцій проти РФ, проте у США їх не підтримали через страх ескалації.

Про це повідомив та публіцист Станіслав Бєлковський в ефірі у Марка Фейгіна.

Він пояснив, навіщо Україна зайшла в Курську область РФ саме зараз.

"Кремль нарощував пропагандистську кампанію, що ЗС РФ близькі до перемоги. Що нібито втома України від війни дуже велика... Потрібно було щось зробити, щоб спростувати цю пропагандистську конструкцію, зруйнувати її. Потрібна була асиметрична відповідь. Цією відповіддю і стало вторгнення у Курську область", - розповів політолог.

Фото: ОП

За словами експерта, варіанти "асиметричних відповідей" пропонувалися з того моменту, коли Україна після повернення Херсона та вдалої операції з деокупації в Харківській області могла продовжувати діяти, при цьому Кремль був деморалізований, а сам Путін був так "розгублений через те, що відбувається" , що скасовував публічні виступи. Одним з планів експерт назвав входження ЗСУ до Білорусі, іншим – до Придністров'я.

"ЗСУ прибули б до Мінська, поставили там легітимний, визнаний Заходом уряд, без Лукашенка. Ймовірно, ЗС Білорусі спротиву не чинили б. З цим і пов'язане форсоване переміщення (Росією) ядерної зброї до Білорусі - щоб пригрозити пальцем, і щоб у Путіна був привід ввести війська до Білорусі, нібито не на прохання Лукашенка, а для захисту ядерної зброї… Авантюра 2 – Придністров'я, похід на Тирасполь на прохання влади Молдови... Але обидві ці авантюри були заблоковані Сполученими Штатами, які не готові тоді переходити "червоні лінії", - розповів Станіслав Бєлковський.

Раніше видання The Economist написало про три сценарії, які були в України перед входженням у Курську область РФ.