У Раді не підтримали зняття недоторканності з нардепа Дейдея

Регламентний комітет Верховної Ради України не рекомендував парламенту знімати з народного депутата від "Народного фронту" Євгенія Дейдея недоторканність.

Про це повідомляє InfoResist.

За дане рішення проголосував всі члени комітету, крім двох, які утрималися.

"Подання... є недостатнім, необгрунтованим, невмотивованим і не містить конкретних фактів. Висновки слідства обгрунтовуються на припущеннях, а законність отримання доказів є сумнівною, що не може підтверджувати факт вчинення Дейдеєм кримінального правопорушення", - прокоментував рішення комітету його керівник, парламентарій від "Народного фронту" Павло Пинзеник.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко під час засідання комітету заявив, що дружина Дейдея за кошти, отримані за фіктивною позикою від громадянина Ігоря Лінчевського, придбала за інвестиційним договором квартиру вартістю понад 2,8 млн грн.

Крім того, подружжя придбало два автомобілі, вартість кожного з яких перевищує 1,5 млн грн.

Представники прокуратури продемонстрували аудіозаписи телефонних розмов нібито народного депутата Дейдея, отримані в результаті прослуховування третіх осіб без надання відповідного дозволу парламенту.

Згодом на засідання комітету прийшов Лінчевський і повідомив, що дійсно позичив гроші Дейдею для його дружини. За його словами, спочатку був усний договір позики, він кілька разів привозив гроші в Київ, а згодом "оформив договір".

У свою чергу, голова Спеціалізованої антикорупційної прокуратури України Назар Холодницький звинуватив регламентний комітет Верховної Ради в узурпації влади.

Він пообіцяв, що САП направить нове подання про дачу згоди на притягнення Дейдея до кримінальної відповідальності.

Нагадаємо, 21 червня генпрокурор України Юрій Луценко вніс до Верховної Ради подання на притягнення до кримінальної відповідальності народного депутата Євгена Дейдея ("Народний фронт") за незаконне збагачення.