RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Залякування або масштабне вторгнення: генерал пояснив, навіщо Путін стягнув війська до кордонів України і в Крим

Стягування російських військ до кордонів Сумської та Харківської областей, а також в окупований Крим може бути використано як в навчальних цілях, так і для повномасштабного вторгнення в Україну.

Таку думку в бліц-інтерв'ю "Апострофу" озвучив генерал-лейтенант, заступник начальника Генштабу ЗСУ в 2006-2010 роках Ігор Романенко.

"Я не виключаю такого варіанту, але не говорю, що це можливо зараз. Можливі різні обставини. Останнім часом Путін змінює імідж. Він уже показав себе перед своїми виборцями, перед світовою спільнотою в якості "воїтеля" і "збирача земель", особливо населених російськомовними людьми. А тепер він хоче проявити себе в якості миротворця, говорячи про миротворчі сили ООН на Донбасі. Це не означає, що він відмовився від своїх старих цілей, в першу чергу, по Україні. Але є новий імідж, який передбачає зміну підходів", - говорить Романенко.

При цьому він зазначає, що про плани Путіна на силовий варіант щодо Україні свідчать посилення військових угруповань і проведення навчань. Як приклад він наводить навчання "Захід-2017", де були зібрана угруповання до 50 тисяч солдатів.

"З 5 дивізій в цьому році на кордоні України і в Курській області три зайняли місце постійної дислокації. Тому угруповання створюються, проводиться поставка озброєнь і таким чином нарощується сила, потім набирається особовий склад, проводиться навчання і так далі", - зазначає генерал.

Також Романенко каже, що військова сила, яку накопичує Росія на кордонах України в будь-який момент може перестати бути фактором залякування і перейти до прямої агресії.

"Дивіться, 2008 рік, Кавказ (російська війна проти Грузії, - "Апостроф") – зібрали і провели операцію. Це хіба залякування? 2014 рік – так само проводили навчання, які закінчилися військовим вторгненням. Тобто створюється потенціал, а потім вже використовується залежно від політичній необхідності. Ця сила, як стріла, закладається. І можна вистрілити по-бойовому, а можна учбово", - констатує він.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": Путін похитнувся, але його війська тренуються захоплювати Україну - генерал.