RU  UA  EN

Четвер, 18 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

У Раді вважають, що грошей на медицину в 2019 році не вистачить

Влада не зможе завершити реформу первинної ланки медицини до початку 2019 року, як було обіцяно раніше, оскільки фінансування, закладеного в бюджет на 2018 рік і в проекті кошторису на наступний рік, для цього недостатньо

Про це в блозі на сайті Киеввласть написав народний депутат, член фракції "Батьківщина", член комітету ВР з питань бюджету Валерій Дубіль.

За його словами, незважаючи на обіцянки уряду, первинна ланка не перейде повністю на нову систему фінансування.

"Кабмін щомісячно в ручному режимі визначатиме потребу в субвенції для ... тих медустанов, які ще не підписали договору з Нацслужби здоров'я, як це було в 2018-му. Відповідно, одні медустанови отримають більше грошей за пацієнта, ніж інші", - написав депутат.

Дубіль розцінює це як дискримінацію, оскільки недофінансовані центри первинної медико-санітарної допомоги будуть "вимушені виживати на межі можливого".

За розрахунками експертної групи депутата, щоб кожна людина в Україні могла скористатися послугами "реформованої" первинки, необхідно 22-27 млрд грн. в залежності від рівня ставки фінансування одного пацієнта. При цьому в проекті бюджету на 2019 закладено 15,3 млрд. грн., Такої суми вистачить на 22-27 млн. чоловік замість 42 млн. чоловік.

За розрахунками експертної групи, навіть якщо декларації підпише 60% населення, потреба у фінансуванні тільки на цю категорію пацієнтів складе більше 16 млрд. грн., у той час як на інших пацієнтів, які проживають на території країни, але не підписали декларації, - близько 3 , 7 млрд. грн.

Таким чином, загальний дефіцит фінансування первинної ланки в 2019 році складе близько 4,5 млрд. грн. без урахування результатів роботи міжнародного аудитора Deloitte, за прогнозами якого ставку для нормального забезпечення роботи первинки слід подвоїти.

"У бюджеті на 2019 рік фінансування первинки збільшується на 15,4%, однак цього явно недостатньо для її нормального функціонування. І збільшення це відбудеться не за рахунок залучення додаткових коштів, а за рахунок зменшення фінансування інших рівнів і вимивання коштів з місцевих бюджетів. При це гроші перекидаються на найменш витратний рівень ", - написав депутат.

Він вважає, що влада просто перекидає гроші з одного рівня медицини на інший, не вирішуючи проблему.

"У бюджеті 2019 дефіцит [медсубвенціі] виріс майже на 45% і вже доходить до 39 млрд. грн. А саме покриття цього дефіциту і є головним навантаженням на місцеві бюджети і причиною постійних затримок заробітних плат", - зазначив Валерій Дубіль.

Нардеп резюмував, що медреформа заточується владою "під вибори", йдучи шляхом найменшого опору.

"Влада продовжує курс на "реформу під вибори", в якій замість вирішення системних проблем всієї медицини, концентрує гроші на невеликій частині медустанов найменш витратної для пацієнта ланки - первинної - для візуального ефекту. І потім, як ми звикли, ця "перемога"роздувається за допомогою піару втричі. При цьому "реформатори" мовчать про те, за рахунок чого вони цю "перемогу" отримали, і "реформа" не має продовження через банальні помилок на старті. Адже для її поширення не те, що на всю медицину , але навіть на одну тільки первинну ланку грошей в бюджеті не буде. Інших же, позабюджетних джерел фінансування для медицини влада не пропонує ", - підсумував Дубіль.