ЗМІ дізнались нові подробиці про офшор Павелко

Голова Бюджетного комітету ВР Андрій Павелко використовував офшор для виведення з України понад 1 млн доларів міжнародного кредиту.

Про це в ефірі "Схем" заявили адвокат Дмитро Кострюков і експерт з корпоративного права Андрій Боровик.

Як відомо, викладені у відкритий доступ ресурсом Anonymous документи ФФУ засвідчили "провертання" Федерацією і особисто Павелко корупційної схеми з кредитом УЄФА на 4 млн доларів, виданому Україні на будівництво стадіону з виробництва штучного покриття для футбольних полів – з допомогою завищення вартості закуповуваного для нього обладнання.

Так, згідно з документами, пов'язана з Павелко офшорна компанія S. D. T FZE з ОАЕ закуповувала у постачальників необхідне для заводу "ФФУ Продакшн" (належить очолюваній ним же Федерації футболу України, – "Апостроф") обладнання, а потім перепродувала його підприємству з націнкою 20% – дозволивши таким чином осісти в кишенях свого керівництва більше 1 млн доларів.

"Ніщо не заважало "ФФУ Продакшн" купувати обладнання безпосередньо у постачальників. Або зареєструвати компанію-посередника на території України, і платити доходи від прибутку", – заявив Кострюков.

З ним погоджується Боровик, підкреслюючи: потреби у закупівлі обладнання через офшор у "ФФУ Продакшн" не було – "Якщо переговори йшли прямо, що заважало купити це обладнання безпосередньо на 20 відсотків дешевше? Відповідно, постає питання: хто заробляє на тому, що ФФУ закуповує обладнання дорожче на 20%, ніж могла б?".

При цьому "Схеми" акцентують: Андрій Павелко особисто причетний до створення офшорної компанії S. D. T FZE – "Номінальний директор компанії шейх Алькасемі і Павелко знайомі один з одним. У Facebook шейха є спільне фото з Павелко, який на камеру і назву компанії не особливо пам'ятав. Можливо, така забудькуватість з можливим бажанням приховати зв'язок з офшором".