МОЗ не розвиває трансплантологію в Україні - Дубіль

За 10 місяців роботи МОЗ не зробив нічого для розвитку трансплантології в Україні.

Про це заявив сьогодні народний депутат з фракції "Батьківщина" Валерій Дубіль під час висадки "Алеї життя" біля Київської міської лікарні швидкої допомоги.

Як розповів журналістам нардеп, держава мало робить для порятунку життів тяжкохворих людей, передає прес-служба "Батьківщини".

"Дуже шкода, коли люди рятують один одного з божою поміччю, а держава тяжкохворими не займається. МОЗ досі не зміг розвинути в Україні систему трансплантології, і тому таких пацієнтів відправляє за кордон. Але в минулому році виділених з бюджету коштів вистачило лише на лікування 146 пацієнтів. Потім ми, депутати, знайшли додаткові кошти і врятували за рік 208 життів. А в "черзі смерті" було 226 ", - повідомив Валерій Дубіль.

За його словами, в цьому році через недбале ставлення чиновників МОЗ, бюджетних коштів вистачило лише на лікування 141 пацієнта. Вони закінчилися вже в травні. І тільки боротьба активістів і депутатів допомогла відправити на лікування і врятувати життя ще 57 пацієнтам.

"Так хворих ще більше, і "черга смерті" не ліквідована. Тому щороку лікування вимагають насправді не 190 або 220 осіб, а в десять разів більше. Бюджет цього просто не потягне", - підкреслює депутат.

Проблему вирішити можна, впевнений Валерій Дубіль. Для цього необхідно впровадити систему добровільного медичного страхування, коли за працюючого заплатить роботодавець, за непрацюючого - держава. Саме цей механізм фінансування залучить додаткові кошти в галузі. По-друге, потрібно розвинути ту ж трансплантологію в Україні. Більше 80% тяжкохворих, яких сьогодні відправляють за кордон, потребують трансплантації.

"На жаль, цього не розуміє МОЗ. У цьому році в бюджеті виділили 112 млн грн на пілотний проект з розвитку трансплантації. МОЗ не почав його впроваджувати з початку року - просто спростив собі завдання. Все 9 місяців він не працював в цьому напрямку - НЕ став створювати єдину систему з реанімаційних центрів і центром трансплантації. А тільки в черговий раз передав гроші, призначені для оплати трансплантаційних операцій для конкретних пацієнтів, на закупівлю обладнання в центри трансплантації.

"Але це не вихід із ситуації. Ми з Юрієм Андрєєвим і з народними депутатами повинні зробити все, щоб в нашій країні була трансплантологія, і щоб кошти не виїжджали за кордон, і щоб за ці ж гроші ми могли врятувати десять разів більше людей. Треба змусити МОЗ запустити і реанімаційний центр, і центр трансплантології в Україні. Чому ми садимо дерева саме в лікарні швидкої допомоги? Саме з таких медичних установ, і взагалі - з центрів трансплантації і починається становлення ефективно функціонуючої системи трансплантації в країні. І я впевнений, разом ми зможемо дотиснути міністерство і вирішити питання лікування тяжкохворих в Україні", - підсумував Дубіль.

Нагадаємо, Валерій Дубіль ініціював створення групи при бюджетному комітеті з вишукування невикористаних МОЗ коштів. Завдяки її роботі було знайдено перший 101 млн грн на лікування важкохворих українців. Група продовжує вишукувати невикористані кошти.