RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Теплокомуненерго потрібно повернути у власність міст - Бурбак

Спроби деяких політиків звинуватити в проблемах з опаленням президента або прем'єр-міністра - це передвиборний обман.

Про це заявив керівник фракції "Народний фронт" Максим Бурбак, коментуючи ситуацію з опаленням в місті Сміла Черкаської області.

"Спроби звинуватити в проблемах з опаленням "Коболєва, Гройсмана і Порошенко" - це примітивна передвиборча брехня. Насправді, великі борги за газ перед "Нафтогазом" є тільки в 22-х з понад 1100 теплокомуненерго, які працюють на газі. Остаточну відповідальність за опалення і гарячу воду завжди несли органи місцевого самоврядування ", - підкреслив Максим Бурбак.

Він підкреслив, що саме виконкоми місцевих рад визначають постачальників послуг з опалення та гарячого водопостачання. А міські голови повинні врегулювати ситуації, коли постачальники збирають або не збирають платежі з населення, але не платять "Нафтогазу" за спожитий газ.

"Якщо мер не може вирішити цю ситуацію - він повинен завчасно, до опалювального сезону, вживати заходів. Уряди Яценюка і Гройсмана провели реформу децентралізації, істотно розширили повноваження місцевих громад і різко збільшили їх фінансові можливості. Крім того, перший етап газових реформ" Яценюка створив додаткові механізми захисту від боргової проблеми ", - зазначив керівник фракції.

Разом з тим, як зазначив Максим Бурбак, головною причиною боргів за газ є корупція в приватних облгазах, більшість з яких до цих пір належать Фірташу.

"Облгази фактично розкрадають гроші, сплачені за газ споживачами - замість того, щоб платити "Нафтогазу". Одним з варіантів розв'язання боргової кризи є повернення теплокомуненерго в комунальну власність міст, де вони працюють. В такому випадку місцеві громади зможуть безпосередньо контролювати використання платежів населення ", - підкреслив Максим Бурбак.