Фінансування оборони в держбюджеті на 2019 рік неадекватно загрозам - Гриценко

Закладене в проект держбюджету на 2019 рік фінансування армії явно неадекватне військовим загрозам.

Таку думку в своєму блозі на "Українській правді" висловив екс-міністр оборони Анатолій Гриценко.

"Витрати Міноборони збільшені на 18% в порівнянні з 2018 роком, але кошти на розвиток, модернізацію та ремонт озброєння, військової техніки - на 4%. Без сучасної техніки боєздатної армії не буде", - пише він.

За словами Гриценка, передбаченого фінансування оборони в розрахунку на одного солдата явно недостатньо.

"На рік, в розрахунку на одного солдата, бюджетом передбачено $ 13700. Це формально, а насправді менше, тому що в цю суму включені ще й медичне забезпечення членів сімей військовослужбовців та ветеранів війни. Таке забезпечення солдата явно неадекватне рівню військової загрози. Для порівняння, витрати на рік на одного солдата в інших арміях: Туреччина - $ 51000, Росія - $ 74000, Китай - $ 112000, США - $ 452000. У порівнянні з Росією, нашому солдатові виділять в п'ять разів менше. Чи не на п'ять відсотків менше - в п'ять разів! Ми вже зупинили агресію і живемо в світі? І ще одне порівняння. На одного солдата $ 13700 на рік, а на депутата виходить $ 158 000 - майже в 12 разів більше! Насправді, ще більше, тому що медичне забезпечення та санаторно-курортне оздоровлення депутатів, високих чинів і їх сімей фінансуються окремо - ще 900 млн грн ", - зазначив екс-міністр.

Він також звернув увагу на досить скромні кошти, виділені на реабілітацію військовослужбовців, а також зменшення асигнувань на будівництво житла для військових.

"Для більш 300000 учасників АТО на психологічну реабілітацію, соціальну та професійну адаптацію, санаторно-курортне лікування передбачено - лише 110 млн грн. А на протезно-ортопедичну та медико-реабілітаційну допомогу особам з інвалідністю - тільки 27 млн грн. Це копійки і зневага до пораненим і покалічених війною! можна порадіти за Національну гвардію: витрати на будівництво житла їй збільшили на 45%. Але - чому для армії не тільки не збільшили, а навіть зменшили на 2%? Цього не можна ні виправдати, ні пояснити ", - підсумував Гриценко.