У МОЗ звинуватили Рахункову палату в саботажі

Рахункова палата підриває процес закупівель ліків, яким займається МОЗ.

Про це на своїй сторінці в Facebook заявила виконуюча обов'язки міністра охорони здоров'я Уляна Супрун.

"Ще кілька років тому закупівлі ліків МОЗ України були однією з найбільш корумпованих сфер в системі охорони здоров'я. Мільярди гривень розкрадалися, а важкохворі українці залишалися один на один зі своїми діагнозами і величезними сумами в чеку на лікування.Коли з 2015 року закупівлями почали займатися міжнародні організації, ми змогли заощадити і використовувати на додаткові закупівлі ліків до 40% виділених коштів ", - пише вона.

За її словами, зміни в закупівлях ліків викликали запеклий опір "схемщиків".

"Така трансформація вже четвертий рік дозволяє без збільшення бюджету закупити значно більше ліків і медичних виробів. За деякими програмами кількість придбаних життєво важливих препаратів уже зросла на 85%. Зміни допомагають запобігти пограбуванню українців. На жаль, особи, які раніше керували фінансовими оборудками, нікуди не поділися. Кожен день вони придумують нові атаки і способи повернути старі схеми в Міністерстві охорони здоров'я ", - додала Супрун

На думку чиновниці, крім спроб повернення "схем" в держзакупівлі, роботу Міністерства охорони здоров'я "гальмує" і Рахункова палата.

"Восени цього року Рахункова палата почала аудит програми міжнародних закупівель в 2017-2018 роках. На жаль, це відомство з незалежного органу зовнішнього державного фінансового контролю перетворюється в інструмент саботажу і підриву процесу закупівель, створення нових інформаційних приводів і атак. Так, в 2018 році , коли МОЗ здійснює системні зміни, які в тому числі викорінюють корупцію, ми отримали рекордну кількість перевірок від Рахункової палати (3 вже відбулися - ще 3 тривають і ще 1 аудит планується бути розпочатим, в той час як в попередні роки відбувалося 2-3 заходи). Це все відбувається за рахунок платників податків, берегти які - є головною метою існування такого органу ", - пише Супрун.