Заступник Полторака поцікавився, хто "замовив" справу по закупівлям палива

Справа НАБУ за фактом закупівлі палива Міноборони у компанії "Трейд комодіті" має всі ознаки замовної.

Про це в інтерв'ю "Лівому берегу" заявив заступник міністра оборони Ігор Павловський.

"По-перше, слідчі посилалися на заяву народного депутата Тетяни Чорновіл, яка стосувалося інших закупівель, але кримінальне провадження порушено за контрактом на поставку палива. По-друге, сфабрикований акт перевірки Державної аудиторської служби", - сказав він.

Заступник міністра припустив, що порушуючи кримінальні справи на посадових осіб Державної аудиторської служби, НАБУ підштовхувало її керівництво до фабрикації документів, які пізніше лягли в основу помилкових звинувачень. Павловський також звернув увагу, що акт на підтвердження дійсності аудиту було направлено на експертизу до Харкова, а не в профільний Київський науково-дослідний інститут судових експертиз. Оцінку коливань цін на пальне проводила приватна "Консалтингова група А-95", а не державні установи, створені відповідно до законодавства України.

У підсумку Окружний адміністративний суд міста Києва скасував акт перевірки ДАС як протиправний. Замість цього суд підтвердив цінові довідки Дніпропетровської торгово-промислової палати та ДП "Держзовнішінформ" про коливання цін на нафтопродукти в бік збільшення, на підставі яких комітет з конкурсних торгів здійснив підвищення цін за договором.

На думку Павловського, розслідування замовної справи завершиться нічим.

"Справа в глухому куті ще з того моменту, коли в підозрі мені написали: у Павловського в точно не встановлений досудовим слідством час виник умисел на розтрату держкоштів, і з цією метою він в точно невстановлений час вступив в змову з підлеглими, незнайомими йому представниками" Трейд Коммодіті "та іншими невстановленими в даний час досудового розслідування особами".

Заступник міністра оборони зазначив, що НАБУ може розслідувати все, що завгодно.

"Але якщо ви нічого не довели і навіть мене не допитали, то навіщо влаштовувати цирк з врученням підозри, дискредитувати мене, Міноборони, Збройні сили? Навіщо шкодити процесам озброєння армії - державні інтереси НАБУ не цікавлять. Незважаючи на тривалі бойові дії, в нашій державі є інститути, які буквально займаються шкідництвом", - сказав чиновник.

Ігор Павловський також заявив, що після піднятого правоохоронцями скандалу, армія змушена була відмовитися від довгострокових договорів на поставку палива, в результаті ціни на закупівлі зросли.

"За два останні роки, за найскромнішими оцінками, пальне обійшлося державному бюджету дорожче на суму понад 360 млн гривень. Це результат роботи НАБУ", - додав він.

Павловський вважає, що справа проти нього могли замовити.

"За рік ніяких слідчих дій, ні допиту НАБУ і САП зі мною не провела. Мої адвокати письмово зверталися до детективам і прокурорам: прочитайте матеріали цієї кримінальної виробництва і скажіть, в чому полягає склад злочину, в чому винен Павловський? У мене складається таке враження, що це справа замовили. Хотілося б дізнатися - хто ", - сказав заступник міністра.