Тимошенко закликала змінити виборче законодавство та ключових посадовців до розпуску Ради

Для розпуску Верховної Ради є всі правові підстави, але перед цим депутати зобов'язані змінити виборче законодавство, призначити нових силовиків і керівництво Національного банку.

Про це заявила лідер "Батьківщини" Юлія Тимошенко, коментуючи результати зустрічі президента Володимира Зеленського з керівниками парламентських фракцій.

"Легітимність нових силовиків, нова система виборів, нова система управління НБУ, зняття недоторканості, вирішення розв’язання соціальних питань, зокрема щодо тарифів, – це можна і треба зробити до розпуску парламенту. І тоді можуть бути оголошені дострокові парламентські вибори умовно 28 липня, а не 21", – сказала вона.

Політик переконана, що відкладання виборів на невеликий термін дозволить почати докорінні зміни в країні негайно.

Юлія Тимошенко закликала нового президента ініціювати позачергову сесію парламенту і запропонувати порядок денний з реформою виборчого законодавства, скасуванням мажоритарної складової, посиленням відповідальності депутатів, призначенням нового керівництва Генпрокуратури, СБУ, Національного банку, міністерств оборони і закордонних справ.

Глава партії пояснила, що якщо зараз легітимно не призначити силовиків, залишиться великий ризик, що "корумповане оточення Порошенко піде в парламент, отримає недоторканність і продовжить впливати на політику".

Нових керівників силових відомств треба призначити ще до розпуску парламенту, пояснила лідер "Батьківщини", щоб звільнені не могли звернутися до суду і, посилаючись на статті 85 і 90 Конституції, поновитися на посаді.

"Ми запропонували президенту змінити силовиків – Генпрокурора, голову СБУ, міністра оборони, закордонних справ. Це його прямі повноваження", – сказала Юлія Тимошенко.

Також президент має право поставити питання про зміну голови НБУ, адже, на її думку, політика регулятора за 5 років "довела країну до крайнього рівня інфляції, необґрунтованого падіння національної валюти, утримування неприпустимих ставок по кредитах для бізнесу та економіки і т.д.".

"Без зміни політики Нацбанку неможливі зміни, яких очікують українці", - підсумувала Юлія Тимошенко.