Зеленський запускає систему народовладдя, яка створює політичну кризу - експерт

Президент України Володимир Зеленський у своїй промові в день інавгурації проголосив кілька тез, які вказують на перехід політичної системи в Україні до ризикового народовладдя.

Про це написав у себе на сторінці в Facebook політичний оглядач Євген Бистрицький.

При цьому він відзначив позитивні моменти з промови обраного президента.

"Чудово сказано про все омріяне необхідне: замирення на Донбасі, повернення полонених, не здачу територій, шокуючи тарифи, принижуючі зарплати і пенсії, жахливі дороги і досі погану медицину, справжнє забезпечення армії", - зазначив експерт.

Також Бистрицький закликав акцентувати увагу на загальну суть негативних тез Зеленського щодо всіх гілок попередньої влади, на його думку, ці слова звучали для електорату і відображають план дій президента згідно "волі народу".

"Не будемо вже так розбірливі щодо етики слів про все погане — зганьбленого крадіжками президента, уряд як головну проблему та негідний депутатський корпус, гідний лише негайного розпуску. Це популярно. Це сприймається потужною більшістю. Це не просто популізм. Тут оголошена влада. Народовладдя" , - уточнив він.

На його думку, Зеленський справедливо спирається на довіру народу до нього, проголошуючи тези про "пряму демократію".

"Ми маємо вірити в чесне нерозуміння цього факту всенародним артистом та його ще неясним оточенням. В щирість їхньої віри в національне урядування через пряму демократію через мобілку та інтернет. Цінність прямого урядування перевищує для них цінність, авторитет і легітимність обраних для демократичного представництва... Тому це зовсім не хамство — зневажливість владних слів про відставку і розпуск, спрямованих до уряду і депутатів, як це оцінили критики нового гаранта. Це інша система цінностей, з якою нам ще передбачено неупереджено розбиратись", - відзначає експерт.

Він розповів також і про "забуті" моменти в інавгураційній промові президента Зеленського, які породжують сумніви в дії "системи народовладдя" нового керівництва.

"Зовсім не зачіплено одне з ключових питань здійснення влади, від чого прямо залежить вирішення великої кількості всього бажаного. Це — питання деолігархізації і стосунків з ще олігархами... Суперечлива ідея народовладдя творить перманентну політичну кризу, не озираючись на можливі наслідки", - підкреслив експерт.