RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

ЗМІ розказали про банківську аферу екс-нардепа Скосаря

Колишній нардеп Ігор Скосар, який наразі є боржником "Приватбанку" та "Укргазбанку", заробляє на банках за допомогою афер з продажем нерухомості.

Про це йдеться у розслідуванні Наталії Мальцевої, передає "СтопКор".

Експерт з банківських питань Віктор Медведь пояснив суть афери. Фахівець пояснює: боржник, який взяв 300 тисяч доларів, розуміє, що він ці кошти не віддасть, банк розуміє, що він їх ніколи не отримає. Схема виглядає наступним чином: боржник звертається в факторингову компанію, а факторингова компанія в інтересах боржника по суті викуповує об'єкт за 20% вартості і, знову ж, перепродає його боржникові.

"Сутність діяльності факторингової компанії, на яку видається спеціальна ліцензія – вона купує проблемний актив і далі намагається щось з цього активу заробити. Природно, вона купує цей актив дешевше за суму грошових коштів, які вона може отримати. А банки, в основному, продають ті активи, в яких вони не бачать перспективи… У Київській області будинки, які у 2008 році купувалися за 300 тисяч доларів, продаються, тобто можна викупити право вимоги за цим кредитом приблизно за 20% від вартості. Тобто за 60 тисяч доларів те, що коштувало 300 тисяч доларів", - розказав він.

Ось як це виглядає: наприклад, ви взяли у банку 1 млн доларів США. Оскільки у банку ви маєте певні зв’язки, кредитний комітет ухвалює рішення на вашу користь навіть попри те, що у вас немає офіційного місця роботи чи активів. Купили ви на ці гроші будинок. Сам будинок стає заставою. Півроку ви чесно сплачуєте відсотки за кредитом. А потім раптово перестаєте платити. Банк визнає ваш кредит безнадійним і десь за 2 роки невдалих спроб стягнути з вас борг віддає ваш кредит до факторингової компанії (у випадку зі Скосарем, пов'язаної з ним). Компанія купує кредит з дисконтом, який може сягати й 70%. Тобто ваша факторингова компанія викуповує в банку ваш же кредит, скажімо, за 200 тисяч доларів. Отримує будинок, що був у заставі. І продає його нібито з торгів вашій же довіреній людині. Результат – у вас є будинок, мільйон доларів і списаний кредит.

"На якому етапі може бути корупція? Коли видають кредит, не забезпечений належною заставою. По суті це фіктивний кредит, фіктивна застава", - пояснив експерт.

У матеріалі зазначили, що у зв'язку з тим, що Скосар брав кредити у державних банках, то платити їх доведеться пересічним вкладникам цих банків.