RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

18 квітня

Всі новини

"Оппоблок" має план по об'єднанню країни і забезпечення захисту прав нацменшин - Вілкул

"Опозиційний блок" провів в Ужгороді форум "Мови нацменшин, релігія, мультикультурність", у ньому взяли участь представники органів місцевого самоврядування Закарпаття, східних, центральних і південних регіонів України, представники національних меншин, експерти, представники релігійних та культурних організацій.

Про це повідомляє прес-служба політичної сили.

На Форумі виступив один з лідерів "Опозиційного блоку" Олександр Вілкул.

"Україна - мультинаціональна і мультикультурна держава. У цьому наша сила, а не слабкість. В рядах "Опозиційного блоку" мери та представники місцевого самоврядування, депутати, громадські працівники, які представляють всі регіони країни. Ми об'єднаємо Україну, яку влада розколювала питаннями мови, віри та історії. Щоб прикрити непрофесіоналізм, влада нацьковувала людей один на одного. Ми виступаємо на захист прав усіх народів, що населяють Україну. Це стосується прав вільно говорити на своїй рідній мові і отримувати на ньому освіту, мати можливість без обмежень сповідувати свої національні конфесії", - сказав він.

Він зазначив, що консолідуюча ідея полягає в створенні багатої і сильної України, в якій є місце кожному, хто вважає себе громадянином країни. Для цього у "Опозиційного блоку" є детальна програма і розроблені законопроекти.

"Країні потрібна реальна децентралізація, в тому числі культурна і гуманітарна. Це означає, що люди на місцевих референдумах самі визначатимуть, які свята їм святкувати, які пам'ятники ставити і на якій мові вчити дітей. При цьому, державною залишається українська мова", - зазначив він.

Мер Ужгорода Богдан Андрєєв, представник "Опозиційного блоку" підкреслив, що Ужгород показує приклад, як багато національностей можуть жити в мирі і збагачуватись.

"Місто Ужгород і Закарпатська область можуть бути прикладом для всієї України - як більш 100 національностей Закарпаття можуть вільно використовувати свою мову, свої культурні традиції", - сказав Андрєєв.

Виступаючі на Форумі зазначили політику влади, яка приводила до ущемлення інтересів угорців, словаків, росіян, ромів, нарівні з українцями, які населяють цей регіон.

Перший заступник голови облради, заступник голови Закарпатської обласної організації "КМКС "Партія угорців України" Йосип Борто зазначив, що у всіх громадян України повинні бути рівні можливості для отримання освіти рідною мовою.

Раніше освітня реформа і мовний закон Порошенко-Парубія стали причиною загострення дипломатичних відносин України та Угорщини.

"Реальний захист прав національних меншин дозволить відновити дружні відносини з країнами-сусідами", - зазначив Вілкул.

За підсумками Форуму було прийнято резолюцію. У ній йдеться про те, що одним із першочергових завдань нового парламенту є реалізація програми "Опозиційного блоку", спрямованої на скасування низки законів і реформ, а також захист прав національних меншин. Ключовим положенням резолюції став пункт про необхідність відновлення в Україні миру і громадянської злагоди.