Питання мети: експерт розповів про шанси на встановлення автократії "Слуги народу" в Україні

Шансів на встановлення автократичної форми правління з боку президента Володимира Зеленського та партії "Слуга народу" в Україні практично немає, оскільки суспільство досить активне та реакційне, і зможе змістити правлячу верхівку в разі замаху на права і свободи людини.

Про це заявив політтехнолог Сергій Гайдай в інтерв'ю "Апострофу".

За його словами, концентрація влади в руках певної політичної сили, наприклад, якщо партія "Слуга народу" візьме більшість у парламенті після виборів, для України буде проблемою тільки в разі можливої корупції з боку оточення президента.

"У 2014 році я говорив, що мене концентрація влади в одних руках не лякає. В епоху серйозних змін вона, мабуть, необхідна. Державу треба демонтувати і будувати нову. Це швидко і безболісно може бути тільки якщо ви конкретній групі віддасте права діяти, як вони вважають за потрібне. Питання концентрації влади, не автократії, адже змінюваність влади і дотримання прав і свобод людини збережуться, залежить від мети. Вона повинна бути спрямована на поліпшення мого, зокрема, життя, а не оточення президента. При Зеленському ця формула залишається", - зазначив експерт.

Також Сергій Гайдай пояснив нюанси проходження політичних сил до Верховної Ради в результаті голосування і дав прогноз щодо майбутніх виборів.

"Інтрига залишиться до дня голосування. У "Слуги народу" може бути і 50 і 40 і 30%. Друге питання - кількість мажоритарників. Є нюанси по кандидатам, які багато років вибудовували "сітки", по тих округах, де традиційно підтримують певну політичну силу чи високий рейтинг мера. Ще не все зрозуміло з рейтингами Порошенко, "Голосу", "Оппоблоку". По всім цим партіям зберігається інтрига", - пояснив Сергій Гайдай.