RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Зрушень немає: експерт розповів, як втримав посаду керівник ДАБІ Кузьмін

Не дивлячись на заяви прем'єр-міністра Олексія Гончарука та прохання президента Володимира Зеленського про звільнення голів органів, які можуть бути причетні до корупції, ніяких зрушень у Державній архітектурно-будівельнй інспекції (ДАБІ) немає.

Про це пише експерт у галузі містобудування, дійсний член Української академії архітектури Віктор Глеба у блозі для "Цензор. НЕТ".

Голова ДАБІ Сергій Кузьмін звинуватив у потенціальному звільненні"старі кадри", які є представниками колишнього прем’єра Володимира Гройсмана та його соратника Максима Мартинюка, а також Олексія Кудрявцева.

"Він готовий пожертвувати довіреними людьми та "касирами" ДАБІ: Оленою Айхель та Наталією Чекомасовою. Що йому заважало це зробити у квітні 2019 року, коли він приступив до свої обов’язків, та чому Сергій Кузьмін повертає кадри в ДАБІ, за якими тягнеться корупційний шлейф", - пише експерт.

Також Віктор Глеба назвав імена людей Кузьміна у ДАБІ, це:

- Станіслав Полівцев – став заступником директора Департаменту державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду центрального апарату ДАБІ. За часів Максима Мартинюка координував перевірки об’єктів в регіонах та був звільнений;

- Дмитро Пальчінков – керівник ДАБІ в Харківській області, який за словами експерта, встановив "неофіційні" тарифи на всі послуги організації.

"Всі рішення здійснюються тільки за вказівкою з Києва, і не має значення, що саме ти будуєш, законно чи незаконно... Такожзапровадив систему рейдерства та знищення конкурентів", - пише він.

- Сергій Шостацький – заступник керівника ДАБІ в Дніпропетровській області. Був керівником скандального Одеського Департаменту ДАБІ та звільнений після наради у вересні 2018 року за участі Генпрокурора Юрія Луценка. Брав участь в конкурсі на Голову ДАБІ.

- Лариса Крюкова – заправляє справами в Хмельницькій області.

За словами експерта, Кузьмін досі може знаходитись під впливом рішень Володимира Гройсмана чи Максима Мартинюка.

Сергій Кузьмін був директором ДП "Укрдержбудекспертиза", яке є у віданні Мінрегіону. У 2014 році Мінрегіон очолював Володимир Гройсман.

"Через цю державну установу проходили експертизу скандальні об’єкти та відмивались бюджетні кошти. Такі оборудки навряд чи були можливі без "погодження", - заявив Глеба.

Наразі Верховна Рада перейнялась підвищенням позиції України у рейтингу "Doing Business" за напрямком"Отримання дозволу на будівництво" та прийняла деякі законопроекти, зокрема, скасувала пайовий внесок як джерело корупції та прийняла у першому читанні законопроект № 1081 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення порядку надання адміністративних послуг у сфері будівництва та створення Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва", який також знизить корупційні ризики.

"Слуги народу" забувають про головне, як зазначив міністр юстиції України Денис Малюська: "Рейтинг умовно можна розподілити на дві частини, які співвідносяться приблизно 50 на 50: одна з них оцінює положення законодавства, а інша — його практичне застосування", - підсумував експерт.