RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

23 квітня

Всі новини

Яценюк закликав обговорювати щодо Донбасу не "формулу Штаймайера", а "формулу Зеленського"

Прем'єр-міністр України 2014-2016 років та лідер партії "Народний фронт"Арсеній Яценюк вважає, що міжнародній спільноті та українцям треба обговорювати не формулу Штайнмаєра, а "формулу Зеленського", бо саме президент України повинен представити ту формулу, яка відповідає інтересам української держави.

Про це екс-керівник уряду зазначив під час спілкування з журналістами в кулуарах Форуму Ялтинської європейської стратегії 13 вересня.

"Чи є ця формула у президента? Сподіваюся, що є. Принаймні він сьогодні чітко заявив, що санкції з Росії знімати не можна. Тобто, він цим підтвердив те, що Росія є агресором по відношенню до України, і що він не збирається здавати національні інтереси. Він не може це зробити. Тому що він складав присягу на вірність українському народу", - підкреслив Арсеній Яценюк.

Відповідаючи на запитання стосовно можливої підготовки умовного "Мінська-3", Арсеній Яценюк підкреслив: "Якщо переписувати (Мінські домовленості – ред.) і знову не виконувати з російського боку, то який зміст їх переписувати?"

"Російська інтерпретація Мінських угод наступна: віддайте нам Україну. Росія вже придумала, як це зробити: "Дайте особливий статус (тимчасово окупованим територіям. – ред.), проведіть місцеві вибори. Контроль над кордоном ми не повернемо. Або повернемо через років десять. Тільки ми хочемо пересунути російський кордон до західних кордонів України". Мене не цікавить процес, а мене цікавить результат", - наголосив лідер "Народного фронту".

Гра Росії, за словами Арсенія Яценюка, полягає в наступному: "Путін одягає костюм миротворця, адже повернув українських заручників… Такі особи, як Сенцов, є заручниками. А такі особи, як Цемах, не є заручниками, вони здійснили злочин і підлягають переслідуванню за міжнародним законодавством. Українці там були заручниками, а тут був російський кримінал".

"Путін хоче показати: процес пішов, треба знімати санкції, ми помирилися, треба менше говорити, що є війна Росії проти України. Ще треба знайти підтримку в окремих країнах-членах ЄС, щоб вони аплодували і казали, що завтра "української проблеми" не буде. Тому що деякі хочуть, щоб українська проблема зійшла зі шпальт газет. Деяких наших партнерів інколи цікавить бізнес більше, ніж цінності вільного світу", - підкреслив він.

Арсеній Яценюк зазначив, що зараз Путін робить усе, аби порушити єдність в ЄС в підтримці України.

"В ЄС пройшла низка виборів. Одні лідери пішли, інші прийшли, деякі йдуть,і незрозуміло, хто прийде. Нова Європейська комісія, Європейський парламент, які ще не заявили, яка їхня позиція. Але всі будуть слухати, що скаже президент України, яка буде його позиція. І якщо його позиція буде тверда, - а я сподіваюся на це, - Захід буде підтримувати цю позицію… Зараз у президента надскладне завдання. Йому не можна зараз сідати за стіл із Путіним тет-а-тет -карти мічені. Треба сідати за стіл, де з одного боку - всі наші західні партнери, а з іншого боку - той, хто порушує міжнародне право і хоче фактично знищити Україну. Його прізвище Путін", - наголосив Арсеній Яценюк.

"Можу сказати президенту Зеленському тільки одне. Путін – це надзвичайно цинічний і досвідчений переговорник і вже розклав десятки пасток. Якщо потрапиш в одну, всі інші також спрацюють. Не можна бігти за швидким результатом - це те, на що сподівається Путін. Це не спринтерська, а марафонська дистанція. І чемпіоном повинна бути Україна", - сказав лідер "Народного фронту".