Західні ЗМІ стурбувались впливом Коломойського на Зеленського

Вплив олігарха Ігоря Коломойського на президента України Володимира Зеленського викликав занепокоєння у закордонних ЗМІ.

Про це йдеться в матеріалі французького видання Le Monde "Молоду Україну терзають старі демони: ім'я їм - олігархи".

Зазначається, що вплив Коломойського на Зеленського викликав занепокоєння з часів виборчої кампанії, коли олігарх ховався в Швейцарії та Ізраїлі після розслідування по Приватбанку щодо "дірки" в 5,5 мільярда доларів.

"Ігор Коломойський, власник телеканалу, який зробив знаменитим Зеленського. Ця скандальна особа сховалася в Швейцарії та Ізраїлі в 2016 році, коли Центробанк України намагався навести порядок у фінансових інститутах країни за допомогою МВФ і націоналізував Приватбанк, що належав олігархові, після виявлення шахрайських практик і дірки в 5,5 мільярда доларів", - йдеться в статті.

Також Le Monde вказує на зв'язок Коломойського з найближчим оточенням президента.

"Керівник Офісу Президента України Андрій Богдан - колишній адвокат Коломойського. Сам олігарх теж повернувся в Україну після перемоги свого протеже. 13 вересня він став гостем на конференції свого колишнього ворога і нинішнього друга Віктора Пінчука. Він довго спілкувався з пресою, що дало новий поштовх думкам про його близькість до президента Зеленського", - сказано в матеріалі.

Раніше в Україні викликав широкий резонанс законопроект №1210, який названий дискримінаційним. Пропонований законопроект збільшує податкове навантаження на великий і малий бізнес, позбавивши від обов'язку сплачувати підвищені податки підприємства Коломойського з видобутку марганцевої руди. Податковий тягар на видобуток залізної руди збільшиться в чотири рази, що може привести до масової втрати робочих місць в рідному місті президента Зеленського.

Le monde вказує на заяви прем'єра Гончарука щодо можливого "компромісу" з Коломойським за Приватбанку суперечать позиції МВФ, де ця справа розглядається як символічний приклад влади олігархів.

"Діра в 5,5 мільярда доларів - це еквівалент оборонного бюджету і мова про гроші платників податків!" - йдеться в матеріалі.

"Успіх реформ цього уряду - ключ до всього", - заявив в Києві Тоні Блер. Якщо у нього все вийде, "це змінить динаміку" всередині України і за її межами, "в тому числі у врегулюванні в Донбасі". Як би не поспішав Зеленський, поки олігархи, судячи з усього, продовжують смикати за ниточки в Києві, в Кремлі можуть спати спокійно", - резюмує автор.