RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

Тимошенко закликала аграріїв єднатися та не допустити розпродажу землі

Вирішувати долю української землі має право лише народ на референдумі, а домогтися ухвалення законів про референдум та голосування із земельного питання українці повинні спільно.

Про це Юлія Тимошенко заявила під час спілкування з аграріями, які зібралися перед Верховною Радою 3 жовтня, протестуючи проти відкриття ринку землі.

Лідер "Батьківщини" обурилась, що урядовий законопроєкт про розпродаж землі, який не сприймається суспільством, був внесений до порядку денного без обговорення та рішення профільного комітету.

Як вона зазначила, законопроєкт несе небезпеку втрати суверенітету України, адже землю у прикордонних областях зможуть скуповувати особи з подвійним громадянством.

За словами Тимошенко, передбачається, що першочергове право купити землю матимуть ті, хто орендують її. Зараз, як відомо, великі агрохолдинги сконцентрували в своїх руках величезні території і чекають рішення про ринок, коли купити угіддя можна буде за встановленою ціною. "Це означає, що якщо хтось на 100 доларів дасть більше, то матиме переважне право її купити".

"Політичної волі найвищого рівня віддати землю українським фермерам, селянам немає. Є воля запустити безмежні капітали, з якими не зможуть конкурувати прості фермери", – наголосила лідер "Батьківщини".

Неприйнятною Юлія Тимошенко назвала норму про можливу площу землі для купівлі - в одні руки можна буде придбати 0,5% всіх сільськогосподарських земель (це 210 тисяч гектарів) і не більше 15% території області.

"Одну область можуть придбати 6-7 людей. Треба пам’ятати, що в нас 72% території України – це сільськогосподарська земля. Це не розпродаж з молотка, це реально продаж території України", – переконана вона.

Політик закликала аграріїв бути активними і протистояти розпродажу землі.

"Або не дамо доторкнутися до нашої землі, або вони жорстко це зроблять, без врахування інтересів українців. Влада не має права розпоряджатися землею за всі прийдешні покоління", – сказала парламентарій.

"Єднаючи зусилля треба зупинити процес включення законопроєкту щодо продажу землі до розгляду в парламенті", - зазначила Тимошенко.

Голова "Батьківщини" домоглася, що аграрний комітет ВРУ підтримав її пропозицію провести парламентські слухання щодо доцільності запровадження ринку землі до розгляду урядового законопроєкту в сесійній залі, а також на засіданні 11 жовтня розглянути законопроєкти щодо землі.