RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Протидія енергетичній експансії РФ повертає Ляшка у політику - політолог

На думку політичного експерта Світлани Кушнір, боротьба з імпортом російської електроенергії, яку очолив Олег Ляшко, може стати для нього базою для зміцнення електоральних позицій.

Про це вона написала у Facebook.

"Олег Ляшко, схоже, повертається в велику політику. Робить це дуже технологічно – на темі неприпустимості імпорту електроенергії з РФ, який почався завдяки "поправці Геруса". На фоні невдоволення довкола "Формули Штайнмайера", боротьба з проявом російської експансії на стратегічному для України енергоринку, є дуже перспективним кроком", - зазначає політолог.

Курс нової влади з ознаками лояльності до Росії є неприйнятним для значної частини електорату. На підтримку цих виборців розраховує Ляшко.

"Від Зеленського вже починає відвалюватися частина патріотичного електорату. Ні до Порошенко, ні до Вакарчука вони не підуть. До ОПЗЖ Медведчука – поготів. Ляшко відчуває запит на протидію Росії і робить перший крок. Досить переконливо", - вказує Кушнір.

Україна 1 жовтня відновила комерційний імпорт електроенергії з Росії. Про це повідомили в операторі системи передачі НЕК "Укренерго". 1 жовтня імпорт електроенергії з РФ рівним графіком потужністю 100 МВт здійснювало ТОВ "Юнайтед Енерджі", яке уклало кілька контрактів на поставку газу АТ "Дніпроазот" (входить до групи "Приват" Ігоря Коломойського).

Верховна Рада 18 вересня схвалила правку нардепа Андрія Геруса, дозволивши купувати за двосторонніми договорами електроенергію у країн, які не є членами європейського Енергетичного Співтовариства. Герус пояснив необхідність правки поліпшенням конкуренції на електроенергетичному ринку країни.

Комерційний імпорт е/е в Україну з РФ в останній раз здійснювався в 2015 році за укладеним між "Укрінтеренерго" і "Інтер РАО" договору для подальшої її передачі в окупований Крим.

На думку президента Асоціації енергетики України Олександра Трохимця правка Геруса суперечить міжнародним зобов'язанням України в рамках Угоди про асоціацію з ЄС.