ЗМІ розповіли про росіянина Баума, який лобіює легалізацію грального бізнесу

Росіянин Борис Баум, який брав участь в засіданні парламентського комітету з легалізації грального бізнесу та заявляв в Раді, що є представником президента Володимира Зеленського, причетний до бізнесу російських олігархів і працював на каналі, який фінансується бюджетом РФ.

Про це йдеться в статті "Лобісти азартної легалізації в особах: кому цікавий закон про гральний бізнес" видання "Коментарі".

Так, за інформацією видання, Борис Петрович Баум - уродженець Латвії. Виступав бенефіціаром в українській компанії ТОВ "Про-енерджи-консалтинг", був головою наглядової ради "Першого Інвестиційного Банку" і міноритарним власником, а також займав високу посаду на АТ "Нікопольський завод феросплавів".

Останні 15 років обіймав керівні посади в ряді компаній, що належать групі під назвою "Лужниковські". Групі належить зв'язка компаній ТОВ "ВС Енержі Інтернешинал Україна", ВАТ "Перший Інвестиційний Банк", АТ "Парикс Банк", АТ "Балтійський Транзитний Банк". Згідно з відкритими даними бенефіціарів, вони належать члену ради РФ Олександру Бабакову (щодо якої вжито санкції урядом США і європейських країн), президенту спортивного клубу ЦСКА Євгенію Гіннеру.

Дане співтовариство є власником значних активів в Україні: готелів "Прем'єр Палас", "Русь" та інших. Також представники громади є власниками 1/3 обленерго в Україні та інших значимих активів.

На особливу увагу заслуговує робота Баума гендиректором телеканалу RTVI в Нью-Йорку, з огляду на те, що канал фінансується бюджетом РФ. Крім того, Борис Баум займався автоматним гральним бізнесом і є бенефіціаром офшорної First National Lotteri Ltd., пов'язаної з Першої національної лотереєю в Росії.

Головним слідчим управлінням МВС України здійснюється розслідування в кримінальному провадженні за фактами привласнення державних коштів посадовими особами компанії ВС "Енерджі Інтернешнл Україна".

"Найбільше питання, на яке поки що немає відповіді: чому Зеленський, чиїм ім'ям прикривається одіозний Борис Баум, до сих пір не заявив, що ніяк з ним не пов'язаний?", - наголошується в публікації.

Нагадаємо, майже 60% українців виступають проти легалізації азартних ігор.