RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Призведе до погіршення інвестклімату: виробники електроенергії за "зеленим тарифом" вимагають змінити законопроект Кабміну

Більше 30 виробників альтернативної енергетики підписали відкрите колективне звернення до голови Комітету з питань енергетики та ЖКП Андрія Геруса і міністра енергетики Олексію Оржеля з вимогою змінити урядовий проект про альтернативні джерела енергії.

Про це повідомила президент інвестиційної компанії A7 CAPITAL і співзасновник Союзу Українських Підприємців Марія Барабаш, передає "Європейська правда".

"28 листопада під час Х Міжнародного інвестфоруму "Відновлювана енергетика", заступником міністра енергетики та захисту навколишнього середовища з питань європейської інтеграції Костянтином Чижиком була презентована концепція законопроекту зі змінами в закон "Про альтернативні джерела енергії" № 555-IV", - пише Барабаш.

Барабаш пропонує від імені всіх виробників електроенергії за "зеленим тарифом" внести критичні зміни в цей законопроект. Більше 30 виробників, які підписали відкритий лист вимагають гарантій не міняти істотні умови prePPA і не знижувати ретроспективно розмір "зеленого тарифу". Позиція компаній викладена в 4-х пунктах:

- Визначити для компаній, які підписали prePPA з гарантованим покупцем до 31 грудня 2019 року, термін введення їх об'єктів в експлуатацію до 1 січня 2021 - для об'єктів, які виробляють електроенергію з енергії сонячного випромінювання, і до 1 січня 2022 - для об'єктів, які виробляють електроенергію з інших видів альтернативних джерел енергії.

- Додати гарантію (в формі стабілізаційного застереження), що держава після прийняття змін до законопроекту не матиме права примусово ретроспективно знижувати розмір "зеленого тарифу" для компаній, які підписали PPA і prePPA з гарантованим покупцем (з продовженням терміну тарифу або без нього), і що ця гарантія буде діяти на весь термін дії підписаного PPA і prePPA незалежно від типу електроенергії за видами альтернативних джерел енергії.

- Додати гарантію (в формі стабілізаційного застереження), що держава після прийняття змін до законопроекту не матиме права змінювати такі умови prePPA з гарантованим покупцем, як термін введення об'єктів в експлуатацію, право отримати "зелений тариф" і термін дії prePPA незалежно від типу електроенергії за видами альтернативних джерел енергії, продукції.

- Додати гарантію (в формі стабілізаційного застереження), що держава після прийняття змін до законопроекту гарантуватиме компаніям, які підписали PPA і prePPA з гарантованим покупцем (з продовженням терміну "зеленого тарифу" або без), що в цих договорах буде застосовуватися законодавство України, чинне на момент укладення договорів, крім законодавства, що зменшує розмір податків чи зборів або скасовує їх, спрощує регулювання діяльності по реалізації проектів будівництва об'єктів електроенергетики з альтернативних джерел енергії або черг їх будівництва (пускових комплексів) і регулювання діяльності з виробництва електричної енергії на зазначених об'єктах.

"Або ми пошлемо прямий сигнал інвесторам, що наша держава може змінити правила вже взятих на себе зобов'язань і відповідальності в будь-який час, або ми надамо державні гарантії у стабільній безперервній роботі для вітчизняних та іноземних інвесторів, які повірили і вклали в нашу економіку свої гроші, час, експертизу і знання", - резюмує Барабаш.