Україні загрожує дипломатичний скандал через несанкціоновані дії НАБУ в Австрії - адвокат

НАБУ почало проводити несанкціоновані слідчі дії у справі Пісарука-Бахматюка на території Австрії.

Про це повідомили адвокати Олега Бахматюка Тетяна Козаченко і Олексій Шевчук 16 грудня на прес-конференції в УНІАН.

Юристи стверджують - слідчі дії проводяться без відома і погодження з правоохоронними органами Республіки Австрія, і це може привести до дипломатичного скандалу, адже проведення таких несанкціонованих дій є прямим втручанням у внутрішні справи Австрії.

"Від наших австрійських колег-адвокатів стало відомо, що працівники НАБУ на території Австрії здійснюють процесуальні дії без повідомлення місцевих правоохоронних органів. Зокрема, були відправлені у позапроцесуальний спосіб виклики і повідомлення. Виклик за порядком - окрема дія, передбачена кримінально-процесуальним кодексом. Воно може відбуватися виключно в порядку, передбаченому законодавством. Існує Європейська конвенція про взаємну допомогу в кримінальних справах, стороною яких є Україна, яка чітко визначила, яким чином можуть відбуватися процесуальні дії на території інших держав. НАБУ цієї процедури не виконало, без залучення дипломатичних представництв правоохоронних органів Австрії, самостійно проводять слідчі дії. Це є втручанням в суверенітет іншої держави", - заявила юрист Тетяна Козаченко.

Заяви для австрійських правоохоронних органів про незаконні дії українських силовиків готуються адвокатами. На думку адвокатів, слідчі НАБУ, які здійснювали ці дії, і прокурори, які дали на це санкції, передбачається відповідальність кримінальна на території Австрії.

Адвокати повідомили, що НАБУ до сих пір не надало стороні захисту доступу до матеріалів справи. Тетяна Козаченко розповіла, що доступ до матеріалів справи в НАБУ стороні захисту обіцяють надати не раніше 20 грудня, що є прямим порушенням прав людини. Крім того, НАБУ призначило Олегу Бахматюку державних адвокатів, хоча Міністерство юстиції (Центр з надання безоплатної правової допомоги) та Антикорупційний суд повідомлені, що є адвокати, які офіційно представляють інтереси Олега Бахматюка. Відповідно адвокати досі не можуть приступити до виконання своїх професійних обов'язків для виконання доручення клієнта представляти його інтереси, що є грубим порушенням прав їх клієнта, закріплених в Конституції України - Стаття 59 Конституції каже, що кожен є вільним у виборі захисника своїх прав.

"У цю схему, щоб тиснути на Бахматюка і його сім'ю, залучили Мін'юст. Знайшли трьох безкоштовних державних адвокатів і видали їм свідоцтва про представництво Бахматюка, Василюка і Мальцева. НАБУ, щоб створити видимість процесу захисту надало адвокатів, незважаючи на те, що вони тиждень тому відмовилися від державних адвокатів", - заявив адвокат Шевчук. На його думку, НАБУ не хоче їх визнавати адвокатами у справі і намагається нав'язати безкоштовних адвокатів, щоб виключити оскарження незаконних дій захисниками.

Адвокати нагадали, що їхні клієнти - Олег Бахматюк, Наталія Василюк та Денис Мальцев, не мають процесуальних статусів в цій справі і не можуть їх мати.

"За останні три тижні новин у справі від органів немає, тому що вони не знають, що робити, адвокати зробили все, щоб виключити зловживання. Будь-яких підстав для розшуку пана Бахматюка немає. Інформація про розшук Бахматюка є фейковою і Бахматюк в міжнародному розшуку не знаходиться. Ми повідомили Інтерполу, що ця справа має виключно політичний підтекст", - розповів Олексій Шевчук.

Справа Пісарука-Бахматюка, яка було повторно відкрито НАБУ в порушення норм чинного законодавства, стосується отримання рефінансування НБУ VAB Банком. Офіційні висновки експертиз оцінки заставного майна, висновки Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та заяви НБУ щодо використання рефінансування на виплати коштів вкладникам поки спростовують звинувачення, публічно висунуті НАБУ бізнесменові. Крім того, сам Олег Бахматюк неодноразово пропонував погасити заборгованість банку, виведеного з ринку рішенням НБУ, із застосуванням механізмів реструктуризації, але відповідь на свою пропозицію до сих пір не отримав.

13 грудня директор НАБУ Артем Ситник програв апеляцію у справі про корупційне діяння. Рівненський апеляційний суд остаточно визнав Артема Ситника винним у корупційному правопорушенні, він повинен бути звільнений з посади директора НАБУ, оскільки потрапляє в реєстр корупціонерів.