Політолог пояснив, завдяки чому український ринок землі може бути успішним

Українці повинні мати право розпоряджатися своєю власністю, а успіх реформи ринку землі в 2020 році залежатиме від супутніх ініціатив влади.

Про це повідомив Кирило Сазонов в Facebook.

Однією з таких експерт назвав законопроект депутата від "Слуги народу" Роксолани Підласої.

"Продаж земельних ділянок, які перебувають у державній та комунальній власності - простір для зловживань і корупції. Не можна давати чиновникам розпоряджатися землею. Відмінний законопроект № 2195 Роксолани Підласої переводить всі торги державними і комунальними ділянками - тільки через електронні аукціони. Це принципово - не ділити серед своїх, а прозорі аукціони. Для держави вигода однозначна - це дозволить отримати максимальну ціну. Громадськість буде в курсі - хто і скільки купує. Чиновники, щоправда, не зможуть тут погріти руки, але їх і не шкода", - пише він.

Крім того, Сазонов зазначив, що для інвесторів важливим моментом буде проведення реальної судової реформи.

"Всі ці прекрасні закони будуть ефективні при одній умові. Необхідно-таки провести повноцінну і реальну судову реформу. Тут справа не тільки в земельному ринку - без справедливої і чесної судової системи взагалі про розвиток бізнесу і притоки інвестицій мови бути не може. Інвестиціям потрібен захист, а інвесторам гарантії. Це, до речі, безпосередньо впливатиме на ціну землі", - заявив політолог.

Також важливими чинниками експерт вважає розвиток дорожньої і логістичної інфраструктури. За його словами, ремонт, будівництво доріг і концесія портів Ольвія і Херсон позитивно позначаться на ціні активів, в першу чергу землі сільгосппризначення.