RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

Присвоїли більше сотні тисяч з бюджету: в ЗМІ розповіли про схему компанії чиновника УЗ

Компанія директора філії УЖСК Сергія Лейбука - ТОВ "Лотта" - проходила у кримінальній справі про привласнення більше 100 тисяч грн державних грошей.

Про це свідчать дані Єдиного реєстру судових рішень, передає "Голос.ua".

Виробництво № 12015220000000297 було відкрито ще в квітні 2015 року. Слідство проводило ГУМВС України в Харківській області. Було встановлено, що ряд осіб, попередньо змовившись привласнити собі державні гроші, створили ряд підприємств. Серед їх числа ТОВ "Лотта".

З 1 травня 2011 року по 1 березня 2015 зловмисники, використовуючи, в тому числі, "Лотта", поставляли товари і послуги на адресу ДП "Південна залізниця", ДП "Міжнародний аеропорт" Бориспіль", ДП "Придніпровська залізниця", ДП "Одеська залізниця", КП "Харківський метрополітен". "Співпраця" залізничників зі зловмисниками дозволило останнім привласнити державні гроші в сумі понад 100 тисяч грн, які були конвертовані через ряд фіктивних підприємств.

Останнє судове рішення в справі датована травнем 2016 року. У справі є підозрюваний, але його ім'я в Єдиному реєстрі судових рішень засекречено. Згідно з інформацією ГУМВС епізоди кримінальних злочинів у виробництві все ще розслідуються.

При цьому, сама ТОВ "Лотта" після цих подій, була поспішно ліквідована своїм власником і колишнім директором Сергієм Лейбуком.

Примітно, що Лейбук не тільки не заарештований і не засуджений за крадіжку державних коштів, а є і керівником філії УЗ - "Української залізничної швидкісної компанії".

За інформацією ЗМІ, на посаді він оскандалився мінімум двічі - в 2019 році Лейбук погорів на спробі незаконно віддати рекламні площі УЗ дружній компанії з Бориспільського аеропорту. Цього року він провалив проведення конкурсу на забезпечення харчуванням пасажирів "Інтерсіті". Він намагався забезпечити перемогу в цьому конкурсі компанії-одноденки, але в ситуацію вчасно втрутився суд, який заблокував процедуру відбору.

Декларація Лейбука також привернула увагу журналістів - у власності сім'ї чиновника 7 земельних ділянок загальною площею 14750 м кв, квартира в Києві, житловий будинок в Харкові, дачний будинок в Харківській області, гараж, дві тимчасових споруди для підприємницької діяльності, розташованих в Харківській області, 5 з 7 ділянок належать сім'ї чиновника, були придбані в 2017 році. Тоді Лейбук працював головним інженером ДП МА "Бориспіль".

Дані електронної декларації Лейбука свідчать про те, що в 2018 році дружина чиновника - Мілена Лейбук - з'явилася в списку засновників ОК "Дачний кооператив "Соснова Бухта". За даними ЗМІ, "Соснова Бухта" - це елітний дачний кооператив, який був побудований незаконно. Крім дружини Лейбука, серед засновників кооперативу значиться також їхній син - Ярослав Лейбук.