RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

В Україні розпочала роботу Рада інституційних реформ: деталі

В Україні 24 лютого була запущена в роботу Рада інституційних реформ, за задумом творців, вона об'єднає експертів з досвідом в сфері фінансів, права, менеджменту і бізнесу, стане майданчиком для діалогу підприємців, влади та суспільства. Метою діалогу називають зростання економіки, трансформацію податкової системи та підвищення податкової культури громадян.

Про це повідомляють "Українські новини".

Зазначається, що через відсутність реформи фіскальної сфери погіршується міжнародний рейтинг України, зокрема, в оподаткуванні та податковому адмініструванні - за результатами дослідження PayingTaxes 2020 року, яке порівняло податкові системи 190 країн світу, Україна зайняла 65 місце, впавши за два роки на 22 пункти в рейтингу.

Інвестори відзначають погіршення умов для бізнесу, зміни правил гри і високий рівень тиску держави. При цьому рівень довіри до фіскальних органів вкрай низький - всього 17% громадян довіряють Державній податковій службі. Про це говорять результати опитування TNS на замовлення Проектної бюро Національної ради реформ. Протягом 7 років проведено 5 реформ податкової та митної служб, внесені зміни до Податкового та Митного кодексів, але проблеми з надходженнями до бюджету, і невигідні позиції в міжнародних рейтингах свідчать про неефективність цих спроб. Рада інституційних реформ повідомила, що готова взяти участь у реформі системи і податкового законодавства.

"Ми об'єднаємо зацікавлених у створенні нової податкової системи та налагодимо їх взаємодію. Парламент розглядає чимало законопроектів про зміни податкового, митного та фінансового законодавств, і зміни, враховуючи їх наслідки, не ефективні. Держбюджет-2019 в частині податкових надходжень не виконано, в січня 2020 року так само. Реформи мають бути комплексними, заснованими на аналізі, і повинні враховувати досвід іноземних країн, а також мати конкретну мету", - підкреслив голова Ради інституційних реформ Олександр Кучеренко.

Рада інституційних реформ сформулювала принципи нової податкової політики України, ними стануть: гармонізація інтересів держави, бізнесу і суспільства; ефективність роботи держорганів, відповідальних за наповнення бюджету країни і її економічну безпеку; єдиний підхід до встановлення податків та зборів - без лобізму і пільг для окремих груп; рівність платників перед законом як заставу конкуренції; стабільність податкового законодавства і раціональність оподаткування; розвиток бізнесу; зручність сплати податків; автоматизована модель роботи податкових органів. Щоб інтегрувати ці принципи в податкову систему і законодавство Рада проведе громадські обговорення, приготує з підприємцями та експертами законодавчі ініціативи і висуне в якості законопроектів у ВРУ. Також планується робота по створенню освітніх платформ для студентів та інформування громадськості про трансформації в податковій сфері.